För lite sedan uppmärksammade Loopia “en diskussion mellan PTS och .SE om att återinföra förhandsgranskning av domännamn när du registrerar en .SE-domän.”

Då detta naturligtvis är en utveckling helt i fel riktning har nu även Piratpartiet uppmärksammat det hela.

Det handlar alltså om att en viss bank inte tycker att vem som helst borde få registrera domäner innehållande ordet bank (som bankeryd.se eller bankiren.se) utan granskning eftersom dessa borde vara förbehållna den typ av verksamhet som kallas bank.

Idag åtnjuter vi en frihet när det gäller domännamn som gör att vem som helst kan registrera vilket domännamn som helst som är ledigt. Tvistlösningsförfarande finns dock på plats om det i efterhand skulle visa sig att det domännamn som är registrerat sammanfaller med någons varumärke.

I de allra flesta fall tänker dock företag på att registrera domäner för sina varumärken, så oftast är detta inte något problem.

Att då införa ett försvårande för registrering skulle slöa ner hela processen för en person eller företag som snabbt vill kasta upp en hemsida.

Jag själv lade nyligen upp ppvastmanland.se. Kontot var skapat på under 10 minuter med domänregistrering och allt och sedan kastade man in en wordpressinstallation och kunde uppvisa resultatet för sina partikamrater dagen efter när vi hade möte. Nu innehåller ju inte den domänen teckenföljden ”b” ”a” ”n” ”k”, men om jag bott i Bankeryd hade det i så fall vållat problem om det var en lokal sida för den regionen jag velat sätta upp.

När jag tänker på Sverige tänker jag ofta att vi ligger i framkant på tekniksidan och syns och hörs rätt mycket på internet. Då är det beklämmande när sådana bakåtsträvande tankar lyfts upp.

Det hela handlar som så ofta annars om att ett företag inte hänger med i teknikutvecklingen och börjar känna sig obekväma inför de förutsättningar de inte längre känner sig förberedda inför. Det är inte konstigt när ett företag lobbar för att regelverket ska ändras så att de slipper göra det, men det är konstigt om vi lyssnar på dem.

SVERIGE bör inte, ensamt i Västeuropa, börja låta storföretag och särintressen förbjuda adresser på internet.