Microsoft har inte fattat

Microsoft tror att PP är mot innovation. Eller ett hot i alla fall. Så är det inte.

Faktum är att nuvarande lagstiftning gör det mycket svårt att vidareutveckla något man tycker är bra men kunde bli bättre. Det är bara det företag som har rättigheterna till produkten som kan göra det.

Om jag skulle kunna ta saker i Windows som stör mig, ändra på dem och sedan ge mina vänner (och ovänner, jag skulle antagligen lägga upp det hela på min hemsida) min uppdaterade funktion, då skulle jag bryta mot ett gäng lagar och Microsoft skulle vara arga.

Så ja, eftersom jag vill ändra på detta är jag ett hot mot Microsoft. Men inte mot innovation.

Microsofts styrka har alltid varit att de är bäst på entreprenörskap. Att sälja mest enligt de spelregler som finns. Därför är deras operativsystem så stort. Inte för att det är bäst. Nästan alla jag känner är lite arga på Microsoft för att de styr och ställer över ens dator mer än de borde. Och ingen får ändra på det.

Själv använder jag Ubuntu på den här datorn. Det är gratis, och man får ändra i det. Inte är det svårt att använda heller, jag tycker det är lättare att hantera än windows, faktiskt.

Det Microsoft behöver göra för att hänga med är att anpassa sig till den nya tid vi lever i. Där det inte är konstigt eller fel när någon vill vidareutveckla något. Att vidareutveckling kan vara ett hot mot innovation är ju bara dumt. Vidareutveckling gynnar samhället i stort. Hur man sedan väljer att dra nytta av det är upp till var och en.

Flattr this!

18 reaktioner på ”Microsoft har inte fattat”

 1. Pingback: Johanna Julén
 2. Pingback: Piratbloggar
 3. Lite synd är det ju att de applikationer man vill ha oftast inte funkar i Linux-baserade OS. Jag tänker främst på Photoshop och alla spel. EVE-Online gav ju ut sin app på Linux ett tag men slutade med det. Jag antar att det inte blev lönsamt. Nu vet jag inte om det finns någon app till Linux som funkar med MSN men där har du också en app man ”inte kan leva utan”. Hade det inte varit för PS, spel och MSN hade jag bytt för länge sedan för att slippa dåligt skrivna, virus-infekterade, kassa OS.

 4. @Strand: Jag sitter själv med Pidgin för MSN, oavsett om jag sitter i windows eller linux. Den stora skillnaden i användarvänlighet mellan windows och ubuntu kan jämföras av hur jag installerar i respektive operativ:

  Ubuntu:
  1. Skriv ”sudo apt-get install pidgin”
  2. Skriv ditt lösenord när du ombeds.

  Windows
  1. Gå till pidgins hemsida
  2. Klicka download
  3. öppna explorer eller Windows+D
  4. Dubbelklicka på ikonen
  5. Tryck next några gånger.

  Jag vet vad jag tycker är enklast.
  .-= berinder´s last blog ..Bekännelse =-.

 5. Jag kör Photoshop på Linux med hjälp av Wine, ett program som låter en köra program som annars bara går att köra i Windows. Enkelt att installera och funkar till många applikationer. Kör även CnC-spelen via Wine utan problem. Om inte det funkar kan man installera ett Linux-system parallellt med Windows och välja vilket man vill köra när man startar datorn. Väldigt enkelt att göra, dessutom finns bokstavligen tusentals forum och bloggar som beskriver hur man gör i detalj.

 6. Jag kör Photoshop via en virtualiserad Windows XP i Virtualbox. Jag har provat att köra den via Wine, men det funkar inte tillfreds enligt mig.

  Spel… tja, de få gånger jag spelar då dubbelbootar jag till en Windows-installation på separat hårddisk. Varje gång jag är klar så är det skönt att få återgå till Ubuntu, för Windows är verkligen jobbigt.
  .-= isecore´s last blog ..Microsofts New Product: Propaganda =-.

 7. Jag blir alltmer övertygad varje gång jag ser folk använda Photoshop (yes, that means you too, wannabe-fotograf) att det inte alls är nödvändigt jämfört med t.ex. Gimp. Det folk _faktiskt_ använder Photoshop för (och inte de fem miljarder andra funktioner som finns) duger Gimp helt utmärkt till.

  Givet att professionella fotografer och bildbehandlare behöver PS, men inte om man inte pysslar med det i yrkeslivet. Det vore bättre att experimentera och submitta enhancement-tickets till Gimp-projektet för det man verkligen anser sig behöva.

  Att köra Photoshop genom wine är t.ex. helt meningslöst eftersom en av de viktigare sakerna som Photoshop erbjuder – färgprofiler – finns det inte stöd för i den grafiska X-miljön riktigt ännu…

  Och spel? Kom igen. Skaffa en spelkonsol. Det som inte fungerar i Linux på spelfronten borde man inte spela med tangentbord och datorskärm ändå 🙂

  …men för att hålla någorlunda mer till själva inlägget: Yay! Kul att du faktiskt kör Ubuntu nu också. Själv petade jag nyss in alpha 5 av Karmic Koala, som rullar finfint faktiskt. En massa förbättringar på saker man inte tyckte var dåliga tidigare bland annat 🙂

  Håller själv på med ett projekt att få in Linux i skolorna här i Umeå. Och jag får så gott som endast positivt gensvar!
  .-= Mikael ”MMN-o” Nordfeldth´s last blog ..Återta lite kulturidealism, bitte (part 1) =-.

 8. berinder: Nja, inte behöver man lära sig vad apt-get heter. Man kan ju bara klicka på ”Lägg till program” och söka på vad man nu vill ha (tex pidgin, men den ingick i remixen som jag installerade). Sen klickar man på installera. Resten sköter sig självt, typ. Man måste kanske ange sitt lösenord…

 9. berinder Says:
  September 9th, 2009 at 9:21 am

  > Ubuntu:
  > 1. Skriv “sudo apt-get install pidgin”
  > 2. Skriv ditt lösenord när du ombeds.

  …och FreeBSD
  1. su root
  2. password
  3. pkg_add -r pidgin

 10. ”berinder: Nja, inte behöver man lära sig vad apt-get heter. Man kan ju bara klicka på “Lägg till program” och söka på vad man nu vill ha (tex pidgin, men den ingick i remixen som jag installerade). Sen klickar man på installera. Resten sköter sig självt, typ. Man måste kanske ange sitt lösenord…”

  Helt rätt! Själv installerade jag Ubuntu paralellt med Vista för knappt ett år sedan, och jag har knappt använt Vista en enda gång sedan dess. Tyvärr tror jag att en av de sakerna som får många att tveka att byta är att så fort man går in på ett forum, eller liknande, för att få hjälp, eller tips om något, så blir man hänvisad till att lösa problemet i Terminalen.

  För mig som är datoranvändare och inte datornerd (hoppas ingen tar illa vid sig), så känns terminalen ungefär som att förflyttas femton år tillbaka i tiden och ramla ner i det stora svarta DOS-hålet.

  I stort sett allt ”vanliga datoranvändare” vill och behöver göra fungerar ju alldeles utmärkt att göra i ett enkelt och lättbegripligt grafiskt gränssnitt.

  Jag vill inte verka gnällig, men jag tror att detta är ett pedagogiskt problem som många som är bra på Linux, och som försöker att ”omvända” andra, kanske inte är riktigt medvetna om.

 11. Problemet med fenomen som Microsoft är INTE att man inte kan lägga in egna nya funktioner och sprida dem. Skulle sådant ske i större utsträckning, blir problemet att kompatibiliteten för olika program och system skulle driva iväg åt hundratals olika håll. (Och det är problemet med Linux som – av den erfarenhet jag har iaf – är långt ifrån enhetligt. Program måste omkompileras mellan olika system som alla kallar sig Linux och de olika systemens hantering är långt ifrån enhetlig.)
  Problemet är att Microsoft oavbrutet lägger till nya funktioner, belastar systemet med klockor och visslor som ingen behöver eller efterfrågat, och att det elände som kallas Windows därmed oavbrutet blir allt mer elefantlikt, allt buggigare, allt kleggigare, allt långsammare, osv. Jag brukar hävda att de sista vettigare versionerna av Windows var någonstans kring Win95, Win98. Sedan dess är det ett oändligt sorgearbete att försöka jobba med Windows. Men Microsoft hann ”hooka” hela världen på Windows, och folk måste stå ut med denna destruktiva Windows-drog, trots alla negativa effekter.
  Det var faktiskt rätt underbart under DOS-tiden (jo, jag var med då), då den tekniska gränsen på 640 K effektivt *hindrade* Microsoft från att förstöra alltför mycket och man tvingades tänka minimalistiskt och kompatibilitetsmässigt.

  –Ahrvid
  .-= Ahrvid Engholm´s last blog ..Fantastiknovelltävlingen 10 år! =-.

 12. Jag tror alla snöade in sig direkt på Windows vs Linux. Lätt hänt. Dock så håller jag med poängen i Viddes inlägg, att man inte borde få hindra folk att utveckla vidare saker, särskilt inte om man är beredd att göra det gratis. Som det är nu så är det ju faktiskt olagligt för mig att själv förbättra mitt eget windows om jag kan, ens om det bara är på min egen dator och ingen annan kommer få använda mina förbättringar. Det tycker jag är sjukt, man borde få göra exakt vad man vill med alla program och all data på sin egen dator, ingen som helst begränsning.
  .-= Mind´s last blog ..Rootkits =-.

 13. Mind Says:
  September 9th, 2009 at 7:07 pm

  > Jag tror alla snöade in sig direkt på Windows vs Linux. Lätt hänt.

  Visst, men jag tog inte upp linux utan freebsd.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Freebsd

  > man borde få göra exakt vad man vill med alla program och all data på sin egen dator, ingen som helst
  > begränsning.

  Det får man nästan göra i sverige idag.

 14. Ahrvid Engholm Says: September 9th, 2009 at 5:08 pm

  > Och det är problemet med Linux som – av den erfarenhet jag har iaf – är långt ifrån enhetligt.
  > Program måste omkompileras mellan olika system som alla kallar sig Linux och de olika systemens
  > hantering är långt ifrån enhetlig.

  Vilket är den stora styrkan med linux. Linux SKA inte vara enhetlig, det är själva poängen.
  Enhetligt är dock BSD, om du vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.