Jag blev tipsad om David Gottliebs blogg där han skriver om vilken matematik som använts när Storbritannien vill stänga av fildelare, precis som vissa i Frankrike vill.

Det här är tyvärr alldeles för vanligt. Jag suckar bara när jag ser hur de hanterat statistiken. Så länge jag brytt mig om att läsa debatten så har statistik alltid förvrängts till fördel för den som för tillfället haft ordet. Det gäller inte bara fildelning.

Siffror går att tolka. För det går inte att undersöka exakt hur många procent av en befolkning som gör det eller det eller tycker någonting. Det beror på att man inte kan fråga hela befolkningen varje gång man undrar någonting (man skulle helt enkelt inte få svar), och även på att frågan kan tolkas av den som svarar så att svaret blir fel.

Problemet är bara att när någon tar fram en siffra från en undersökning händer något i våra hjärnor. Våra hjärnor får något konkret och mätbart och skyndar sig att göra det till sanning. En hård och konkret sanning som det går att förhålla sig till.

Det är bara mänskligt, för det händer mig med. Och jag är människa. Tror jag.

Men jag önskar att fler var medvetna om detta. När man får en siffra ska man inte bara godta den. Man måste fråga vart den kommer ifrån. Sedan måste man granska rimligheten i den.

Och man kunde ju kanske önska att man inte behövde vara så noga eller misstroende mot sina medmänniskor. Men det är ju så att jag hittills inte hört en enda vettig siffra som backats upp ordentligt om fildelning. Speciellt inte om vad det kostar. Jag personligen tror att det innebär en vinst och är fortfarande ganska ovillig att fildela olaglig musik av den anledningen. När det finns så mycket gratis är det helt enkelt bara onödigt.

Men den här laddade jag ner. Unni får säga åt mig om jag ska ta bort den från min mp3-spelare.