“Om det nu är så att man har fått så stor del av rösterna just för att man säger att det ska vara fri fildelning och skrota upphovsrätten, då är ju det ett bekymmer.” –Kristina Ahlinder

Ja, det tycker jag också, men mest för att i så fall måste vi bli bättre på att nå ut med vårt budskap. Jag tror att alla som läst vårt principprogram kan hålla med om att upphovsrättsfrågan är en ganska liten del av alla våra ståndpunkter.

Men det är klart att en trångsynt branch som inte har tänkt utvecklas i takt med samhället blir oroliga när förändringens vindar blåser. En del bygger väderkvarnar, en del bygger vindskydd, men en del hissar segel och följer med.

Vi som är uppvuxna med kultur runt oss och som gärna skapar så fort tillfälle ges, vi vet att det inte är pengar som är drivkraften. Vi vet att man skapar för att man har något att säga, annars blir det inte bra. Och vi vet att uppskattning är den bästa lönen man kan få. Om sedan en del av den uppskattningen kommer i form av pengar när man ger människor mer än digitala kopior på det man gett upphov till, då kan man leva på det.

Jag kan inte leva på min musik. Den är inte tillräckligt bra. Och det är jag helt ok med. För på internet händer något intressant när musik släpps fri. Bra och rolig musik sprider sig. Dålig och tråkig musik får inte plats. Men i mitt fall handlar det nog mer om att jag fortfarande lär mig och lägger ut hela processen medan jag gör det. Man tjänar inga pengar på det, men man berikar samhället lite grann.