Jag såg att JRL har skrivit ett inlägg om att alla röster faktiskt räknas, oavsett vilket parti man röstar på.

Jag får rätt ofta höra folk som taktikröstar också. Alltså att de inte lägger sina röster på det de anser mest korrekt eller där de sympatiserar mest, utan låter hela landets åsikter styra deras egna och låter bli att rösta på små partier för att de inte har chans att komma in, och röstar på ett annat parti än det de egentligen håller med för att detta parti annars riskerar att hamna under 4%-spärren.

Lek med tanken att alla gjorde så. Varje opinionsundersökning skulle då förändra valresultatet markant. Hälften skulle byta parti till det som just då hade flest röster och andra hälften skulle byta till det av de partierna de sympatiserade delvis med som hade minst röster.

På valdagen skulle alla stå och hojta om absolut senaste opinionsundersökningen för att veta vad de skulle rösta på.

Vi tänker oss istället att ingen gjorde så. På valnatten när vi räknade rösterna kunde vi då säga att “si och så människor tycket att det här partiet har mest rätt”. Det parti som fått flest röster har fått det för att flest sympatiserar med dem. Och inget annat.

Vilket av de båda alternativen känns mest demokratiskt?

Jag tycker att folkets åsikter ska speglas i valresultatet. Om 50% av rösterna går till partier utanför riksdagen på grund av att nuvarande styre är helt sinnessjukt, då har vi enkelt och på ett demokratiskt sätt bytt ut ett dåligt styre.

Taktikröstning slöar ner den processen. Rösta efter eget huvud och låt folkets röst tala.