Jag såg att JRL har skrivit ett inlägg om att alla röster faktiskt räknas, oavsett vilket parti man röstar på.
Jag får rätt ofta höra folk som taktikröstar också. Alltså att de inte lägger sina röster på det de anser mest korrekt eller där de sympatiserar mest, utan låter hela landets åsikter styra deras egna och låter bli att rösta på små partier för att de inte har chans att komma in, och röstar på ett annat parti än det de egentligen håller med för att detta parti annars riskerar att hamna under 4%-spärren.
Lek med tanken att alla gjorde så. Varje opinionsundersökning skulle då förändra valresultatet markant. Hälften skulle byta parti till det som just då hade flest röster och andra hälften skulle byta till det av de partierna de sympatiserade delvis med som hade minst röster.
På valdagen skulle alla stå och hojta om absolut senaste opinionsundersökningen för att veta vad de skulle rösta på.
Vi tänker oss istället att ingen gjorde så. På valnatten när vi räknade rösterna kunde vi då säga att “si och så människor tycket att det här partiet har mest rätt”. Det parti som fått flest röster har fått det för att flest sympatiserar med dem. Och inget annat.
Vilket av de båda alternativen känns mest demokratiskt?
Jag tycker att folkets åsikter ska speglas i valresultatet. Om 50% av rösterna går till partier utanför riksdagen på grund av att nuvarande styre är helt sinnessjukt, då har vi enkelt och på ett demokratiskt sätt bytt ut ett dåligt styre.
Taktikröstning slöar ner den processen. Rösta efter eget huvud och låt folkets röst tala.
New blog post: Alla röster räknas http://bit.ly/lu2LI
Johanna Julén: Alla röster räknas: Jag såg att JRL har skrivit ett inlägg om att alla röster fakt.. http://tinyurl.com/mapyga
Speciellt som opinionsundersökningar är en skön konst. Många tror att det är bara att räkna hur många som svarade på frågan när telefonen ringde. Men opinionsinstituten skall alltså konvertera dessa svar till en prognos över hur ett valresultat skulle bli. Då väger man in röstningsbenägenhet (“ungdomar orker inte gå och rösta”) och hur man rösta i förra valet (för om man tvekar tar man det invanda). Så Johanna har rätt i sitt tänk (som alltid 🙂 )
C Magnus Berglunds senaste bloggpost: En taxiägares klagan
…och om opinionsundersökningsresultatet endast är en gissning ger man för mycket makt åt dem som gissar om man baserar sin röst på dem.
Bra analys som vanligt! Jag skulle vilja att fler insåg detta.
Minds senaste bloggpost: Inget valfusk i Jokkmokk
Kanske borde man slopa 4%-regeln helt och faktiskt börja dela ut mandat proportionellt på riktigt. Då skulle nog taktikröstningen mer eller mindre försvinna. (i EU-valet skulle det inte ha så stor effekt pga att de få mandat som sverige har ändå gör att gränsen ligger högt, men i riksdagen skulle ett parti kunna komma in på ca 100/365=0.27%)
Hoppsan 100/349=0.29% ska det va 😛
[…] skriver om varför det är viktigt att rösta efter övertygelse. Iväg och läs så att du röstar […]
[…] har skrivit om det […]