Det är nästan komiskt att Miljöpartiet kör samma taktik som inför valet 2006. De säger “Vi tycker också som Piratpartiet!”… igen. Men den här gången tycker de att “Piratpartiet har snott från oss!“.

Det verkar som att det är populärt att säga att Piratpartiet snor. Sedan om det är sant eller inte spelar kanske ingen roll. Jag tror nog att väljarna är mer intelligenta än så.

Det har fungerat bra väldigt länge att säga en sak innan valet och sedan styra kosan i motsatt riktning så fort makten är tagen. Men vi har i för färskt minne vad som hände. Vi är för förbannade för att redan ha glömt. Vi litar inte på att våra frågor tas på allvar av någon som öppet prioriterar helt andra frågor än oss.

För det handlar om prioriteringar. Vi prioriterar bara våra frågor och dem prioriterar vi till hundra procent. För att vi inte har några andra frågor. Miljöpartiet har ett helt partiprogram att oroa sig över. De har åsikter i precis alla frågor. För att få igenom så mycket som möjligt kommer de vara tvugna att prioritera. När det kommer till kritan måste de prioritera miljön över integriteten, annars skulle jag aldrig rösta på dem. Nu har jag inte gjort det någon gång, men skulle jag rösta på dem skulle det vara för att jag tyckte att miljön är det viktigaste.

För mig känns det som att av alla frågor Piratpartiet tar upp är just huruvida otillbörlig fildelning ska vara lagligt relativt oviktigt. Det viktiga är istället hur vi hanterar att vissa inte följer lagen till punkt och pricka. Och hur vi hanterar att det finns så många kreatörer som inte förstår att fildelning av deras verk är något positivt.

Om vi väljer att inte prioritera spridningen av en mp3:a över en cykelstöld (någon som anmält sin cykel stulen till polisen och faktiskt fått det utrett?), och om samtliga kreatörer inser samhällsnyttan med kulturspridningen samt hur de själva kan använda det som marknadsföring, då spelar det ju absolut ingen som helst roll hur lagen kring spridning av de (icke existerande i det fallet) filer där upphovsmannen inte givit sitt tillstånd ser ut.

Därför att det inte finns något brott att beivra, och det som ändå sker hanteras inte oftare än en cykelstöld.

Men tills lagen har ändrats kan vi ju prova att bara tanka fritt material. Det finns ju gott om det. De som inte vill att vi lyssnar på deras musik kan väl få slippa då, tycker jag.