Igår skrev DN att unga sitter mer framför datorn än framför tv:n.

Mäter man vad jag själv gör så har jag inte möjlighet att titta på tv alls hemma. Det behövs helt enkelt inte längre när man har all information tillgänglig på internet. Dessutom har public service spelat ut sin rätt.

Men det är inte nyhetsletande, utan sociala aktiviteter som lockar även mig till internet. Nu på sistone har det sociala handlat extremt mycket om Piratpartiet. Det är val snart och mycket ska hända och omvärldsbevakningen blir omöjlig på egen hand eftersom så mycket händer.

Det som slår mig är hur beroende min generation är av internet. Det är så mycket som blir enklare när man har internet. Saker som skulle tagit flera dagar eller varit omöjligt utan internet går att lösa på en halvtimme online. Styrelsemöte där medlemmarna sitter i varsin ända av landet? Inga problem, vi kör via skype. Själva mötet går lite långsammare än IRL men alla får komma till tals och transport av människor blir onödigt.

Men det finns så många tjänster på nätet som man inte tänker på nu för tiden. För det går så fort att använda dem. Man kan låna om böcker på bibblan, betala sina räkningar, beställa nytt röstkort, hämta alla möjliga blanketter från myndigheter, deklarera, sköta sina aktier, kolla öppettider… Listan kan göras hur lång som helst.

Allt detta går att göra utan internet, på samma sätt som det går att kontakta någon utan telefon eller ta sig fram utan att använda vägnätet. Det tar bara mycket mycket längre tid.

Jag tycker att internet är en förutsättning för att man ska hantera vardagen nu för tiden. Det förväntas att man ska klara av saker fortare i och med att det går.

Det är därför det blir så illa när lagar som HADOPI i frankrike införs. Jag blir så ledsen när jag tänker på hur medborgare i vår så upplysta värld stängs av från infrastrukturen.

Men tro inte att vi är förskonade i Sverige. Flera elever vid universitet har blivit avstänga för att amerikanska filmbolag meddelat att de anser att eleverna fildelat. Ingen prövning har gjorts för att se om detta verkligen stämmer. Inget domstolsbeslut. De är bara avstängda, men kan få tillbaka sin uppkoppling om de “skärper sig”.

Rätt väg: 1 2

Fel väg: Rolig berättelse som tyvärr är alldeles för sann