Jag hittade en hetsig diskussion om huruvida olaglig fildelning är att betrakta som stöld eller inte.

Jag själv har ju alltid hävdat att man inte kan säga att kopiering är stöld.

Jag tänkte att jag skulle ge mig på en egen definition av begreppet stöld och se om den håller. Here goes!

Stöld är när man tar något så att ägaren till detta något blir av med det. Det är riktigt att man kan stjäla immateriala saker. Men det räcker inte alltid att man kopierar det.

En idé är dock stjälbar. Om jag på något sätt får reda på en idé någon har och använder den innan denna någon hinner skaffa sig fördel av samma idé, då har jag snott den. På så sätt att den ursprungliga ägaren blev av med chansen att tjäna till exempel pengar på den. Det förutsätter dock att jag snott idén från den personen som ska anses bli bestulen. Har jag fått samma idé och hunnit före handlar det inte om stöld, utan om något helt annat.

När det gäller film och musik kan jag inte på något sätt se hur någon blir av med något värde för att denna kultur sprids bland människor som sedan blir mer benägna att köpa denna redan konsumerade kultur när de hittar den i affären.

Här ovan tänker jag mig att de flesta funkar som mig; man har spelat in en film på video från tv:n (är det olagligt än?) och sett hundratals gånger. När videon rationaliserades bort från tv-bordet tankades filmen hastigt hem för att fortsätta avnjutas. Sedan fick man syn på samma film i affären till ett överkomligt pris. Den åkte ner i korgen.

Sedan letade man fram sin piratade kopia för att man vart sur över varningen om att jag stulit samma film på den köpta dvd’n.

Nu kom jag visst ifrån ämnet igen. Men kanske det är lite stöld att köpa något till ett rabatterat pris, eftersom den som sålde varan inte fick ut fullpris för den… Tål att tänkas på!