Jag hittade via piratpyrån till denna sida, och tankade ner skivan som är länkad till där. Jag vet inte om det var olagligt. Det är en gratis-cd som gavs ut i samband med en kampanj, och musiken på den är stundtals väligt bra.

Så långt finns det bara ett frågetecken; jag vet inte om jag var olaglig när jag piratade hem musiken.

Men nu kommer vi till det roliga. Kampanjen i vilkens samband skivan gavs gratis till folk hade som budskap att piratkopiering dödar musiken. Jag vet inte om det beror på att det står på norska som jag inte begriper det här. Jag är ändå rätt bra på norska vid det här laget då Sara, som jag umgås mycket med är från Norge. Men men: om nu olovlig nedladdning av musik dödar densamma, har jag då dödat musiken på den här skivan? Nu kan det ju hända att de gillar att jag tankar den, då skivan var gratis i butik, men det brukar ju finnas ett motstånd till att man hör musik som man inte borde fått höra. Och jag har inte varit i Norge, så jag borde inte fått tag på den här skivan. Så kanske har jag dödat de artister jag tyckte om på skivan, för de andra scrobblar jag inte så mycket.

Men jag begriper inte. Slutsatsen jag kan dra av texten på omslaget av skivan (är det olagligt om jag postar den här? Jag gör det ändå!) är att om artister ska kunna bli upptäckta får man inte lyssna på deras musik hur som helst på internet! Om en artist redan är känd kan han/hon/de ju inte bli upptäckt/a!!! Så jag borde sluta lyssna på musik så att jag kan få höra mer musik. Hur det nu ska gå till. Kommer de hem till mig och visar mig vad jag ska lyssna på även om jag stänger av MTV (som jag inte har)?Är det sedan inte lite märkligt att attackera fildelarna genom att fildela? Det kanske är någon slags norsk logik… 😉

EDIT (eller fortsättning): Jag gick till kampanjens hemsida där de glatt frågar mig:Jag vet inte om lagarna är väldigt annorlunda i Norge, men i Sverige får man ladda ner musik från fildelningsnätverk (internet) om artisten angett att så får ske (och inte är med i STIM). jag är tveksam om man får kopiera en CD man köpt till sin mp3-spelare, även om jag tycker att man borde få det. Och SJÄLVKLART får man sprida musik man gjort (sin musik) eller tankat på lagligt sätt vidare till andra. Norsk logik igen (förlåt alla norrmän, det är menat som ett skämt)?Kolla så många exemplar av min musik som enligt den norska sidan finns på nätet! Tänk om det var sant, vad glad jag skulle vara!

OOooh, nu har jag även fått lära mig att ett album på nätet kostar ungefär lika mycket som en köttbit på 400 gram (nej, de säger inte vilken sorts kött, men den kostar 80 norska kronor). Ja, det bevisar ju att det är något jag inte har råd med. Jag unnar mig aldrig kött i affären, för det är för dyrt för min ekonomi.

Men det slutade bra iaf, “Neste gang du ska laste ned musikk fra nette, gör det lovlig. Da far du veta hur lett det er, och hur mycket bedre det föles”. Ja, men det är ju det jag gööör! Tankar lagligt och gratis. Japp. Lätt. =)

Jag tyckte deras lagliga alternativ-lista var lite tunn, så jag skickade dem ett mail. De svarar säkert inte… =(

Sådär. Ofeministiskt. Eller det handlade inte om jämställdhet iaf. =)