Är det en slump, eller blir alla extra feministiska när det börjar på att bli soligare ute? För att man vet att snart börjar tidningarna skylta med “Du är för fet! Men vi kan tala om för dig att man kan gå ner med metoder som inte funkade så snabbt som vi lovade förra året, men det har du väl glömt nu? Du är FEEET!”-rubriker
eller för att… inte vet jag.
Men jag har iaf märkt att diskussioner lättare hamnar i feministiska riktningar på sistone. Stackars Jomi råkade starta igång både Sara och mig samtidigt genom att påstå att det inte alls beror på ojämställdhet (utan pengar) att det inte visas så mycket hästsport på tv. Förutom trav då, men det var vårt eget fel att vi inte var intresserade av det. Som sagt, stackars Jomi. Har man startat igång en feminist är det svårt att komma undan. Jag försökte dock styra samtalet åt ett annat håll då jag vet att jag inte ska diskutera med Jomi om saker därför att vi missförstår varandra tills vi blir alldeles vansinniga på varandra.
Och så är det ju de två tidigare posterna här, där diskussionen i kommentarerna med tigger har blivit ganska feministiskt inriktade.
Det kan ju iofs vara så att jag är uttråkad och inte tycker att jag har något nytt att skriva om. Det händer mycket i livet, men det är saker som är roliga att vara med om och inte speciellt spännande att skriva om… Och pirat-debatten känns så uttjatad! Motargumenten blir bara dummare och dummare, så jag blir bara trött och vill inte! Jag menar, “Vi har förbjudit detta, och nu har vi gjort en undersökning som visar att ungdomar skadas av det när vi åtalar dem!”. Jag orkar inte ens bemöta sådant.
Jag som gått och varit orolig för att Jomi förlorat sin fantastiska förmåga att stoppa sin fot i sin egen mun. Vilken tur att han inte tappat bort denna mycket underhållande talang! 🙂
Hmm, våren och feminist? Skulle hellre vilja påstå att det ligger i tiden att prata och diskutera feminism, sen vad ÄR feminism? heh, don’t get me started on that… Det ligger nog i tiden att prata om och vara feminist, alla är det, alla pratar omd et, och som flesta vet är Mäniskan ett flockdjur, så då gör alla lika…
Men det är min åsikt iaf 🙂
(Feminist för mig är en som vill sätta dit män, inte göra det lika, utan ge all makt till kvinnor, dock är ju det en snevriden syn på det hela och det vet jag… En som slåss för att allt ska vara jämnställt är en frihetskämpe eller liknande, dvs genusneutralt, i mina ögon iaf *ser alla ‘Feminister’ hoppa på honom och slå honom för hans åsikter*)
Ok, en gång för alla: feminist för mig är när man vill att det ska vara alldeles jämställt! Jag blir upprörd när män blir diskriminerade också. För att jag är feminist. Och ni som har en annan definition av ordet, ni VET att de som kallar sig feminister oftast inte håller med om den definitionen. Jag orkar inte!
Och ja, det kanske ligger i tiden. Men om vi säger som så så har jag inte diskuterat något feministiskt IRL på hela vintern, och jag vet inte om jag upprört mig över någon ojämställdhet på bloggen heller. Kanske för att det har varit val, jag vet inte.
Jag menar såhär: bara för att jag kallar mig feminist och piratpartist så är det ju inte varje dag (eller vecka) som jag springer upp på barikaderna och skriker om det. Ibland har man annat för sig.
Så jag reflekterade över att det var många sådana diskussioner nu (den senaste veckan eller så), och funderade över vad det kunde bero på…
Som sagt: Om man verkligen känner att man måste sätta stämplar och etiketter på sig själv och på det man står för, så är det otroligt viktigt att man är tydlig med vad man lägger för innebörd i orden.
Etiketten “Feminist” tolkas hela tiden på så många olika sätt att den i praktiken är värdelös, precis som de flesta andra stämplar och etiketter.
Alla har sin egen åsikt om vad ordet betyder, och det räcker med att en liten del av en persons definition skiljer sig ifrån en annans för att debatten ska tappa sin riktning – och istället börja handla om själva etiketten i sig istället för det den man vill att etiketten ska säga.
Därför tycker jag att det vore vettigare att lägga etiketterna åt sidan och prata om sakfrågorna istället. Det gör det mycket enklare att diskutera och debattera, och det blir mycket tydligare för omgivningen vad man står för.
Slutsats: Använd gärna stämpeln “feminist” och etiketten “feminism”, men bli inte förvånad om sakfrågorna hamnar i andra hand. Som jag sagt vid några tillfällen: Det finns ingen perfekt och korrekt definition av en stämpel, och därmed går det inte att säga att någon tolkar ordet “fel” – bara annorlunda än vad du själv gör. 🙂
*suck* jag vet. För jag hade samma diskussion (med samma människor om jag inte missminner mig, vilket jag kanske gör) förra gången jag skrev om ämnet. Och jag hade glömt bort det. För mig är det lika lätt att byta ut ordet feminist som att byta ut ordet båt. Nämligen inte alls lätt. Det är så uppenbart och självklart vad ordet betyder för mig, men ändå vet jag att vissa inte alls tycker som jag. Men jag glömmer det hela tiden (just därför att det är så självklart för mig).
Men jag tänkte att jag har redan förklarat detta för de här människorna, så kanske de som flitiga läsare av min blogg kan lära sig var jag står.
Visst vet ni allihop att jag är “för jämställdhet och mot särbehandling av människor för deras yttres skull”? Det är liksom ganska långt att skriva det där överallt där jag annars skulle skrivit feminist. Och något annat ord vill jag inte använda ifall att någon har en ännu knasigare definition av ett ord som inte är lika vedertaget.
Nu till sakfrågan: blir jämställdhetsfrågor (är det bättre så?) mer uppmärksammade när de känslor som följer med våren kommer, eller kanske det beror på Sahlin? Eller är det något biologiskt? Det skulle verkligen vara anmärkningsvärt!
Jag brukar hänvisa till “folkvett” när jag pratar om den inställning du har. Med folkvett menas en sund och klok syn på saker och ting, samtidigt som ordet inte pekar ut några detaljer eller specifika definitioner…
Vad gäller själva sakfrågan så tror jag att det ligger något i det. Att våren påverkar kroppen är det ingen tvekan om, och att media ständigt anpassar sig efter folkets sinnesstämningar är ju ganska självklart. Men att folket skulle bli extra feministiska (enligt din definition) på våren tror jag inte, snarare blir vi på lite bättre humör – och därmed lite mer skärpta och lite mindre mottagliga för extern påverkan.
Julstressen har lagt sig, dagarna blir ljusare, man vet att det är sommar om några månader och att den jobbiga vintern ligger bakom en. Och många (de flesta?) upplever vårkänslor som en effekt av allt detta, och det brukar oftast handla om kroppens reaktion på den ljusare och varmare omgivningen – alltså ren biologi/kemi…
Hmm… Ja, kanske. Det kändes lixom som att det låg i luften, och eftersom jag själv inte ser på tv eller tittar nämnvärt åt blaskornas hysteri-rubriker tänkte jag att det måste bero på något annat. Kan ju iofs vara så att de jag umgås med kollar på tv och läser allt möjligt… =)
Den här konverationen hörde jag på tunnelbanan imorse:
En tjej säger nåt om att det är jobbigt att sminka sig.
Killen bredvid -Vadå, det är väl ditt eget val?
Tjejen – Nej.
-Vems val är det då?
-Samhällets.
Sen var de tysta ett tag och sen bytte de ämne. Jag tycker det var en ovanligt slätstruken och ganska komisk ordväxling, jag var påväg att fråga henne om inte hon var en del om samhället och om inte hon genom att gå med på “tvånget” förstärker det. Jag tycker det är soft att det ligger i tiden att skylla allt på samhället. Det är samhällets fel att jag har en blogg, FÖRBANNADE IT-SAMHÄLLE!
Haha! Det var länge sedan jag sminkade mig till vardags (1:an, gymnasiet). Förutom när jag får infall och vill göra, det då. Som att sätta på sig en snyggare tröja. Jag tycker definitivt att hon är en del av problemet om hon inte kan känna efter och tycka att hon duger som hon är. Men just av den anledningen är hon ju också ett offer. Att hon inte känner att hon duger som hon är av någon anledning. Men det kanske inte killarna heller gör? Förbannade förtryckande samhälle… *går in i bitter-feminist-läge*