Nu är jag trött på oförstående vuxna som tror att en massa regler och straff ska göra saker bättre i skolan. Det senaste påhittet är att man inte får tala andra språk än svenska i skolan (jag tror det endast är en eller ett fåtal skolor som infört detta hittills), vare sig det är på rast eller lektion. Är det någon som sett filmen Elina? Var det någon som tyckte att det var bra regler i den skolan?

Jag tycker det är idiotiskt. I min skola hade vi en(!) person som talade ett annat språk förutom svenska på mellanstadiet. Min fröken tyckte det vore roligt om vi alla lärde oss lite av det språket, så vi fick finska glosor varje vecka. Jag har glömt de flesta nu, men jag tror det var ett bättre sätt att närma sig det hela.

Ok, på denna (dessa?) skola det nu handlar om är det många som talar samma språk som modersmål, och de svenska eleverna förstår ju inte när de sätter igång och pratar med varandra. Men är det ett problem? Inför hemspråksundervisning och lär de svenska barnen lite av de nya språken!

Nu hörde jag precis på radion att en av flickorna sagt ett ord på albanska till sin kompis, för hon visste inte vad det hette på svenska. Därför ska de ringa hem till hennes föräldrar. Gissa vad jag skulle säga om jag var hennes förälder? Något i stil med “Jag vill inte att min dotter glömmer sitt ursprung. Om hon använder sitt modersmål är jag stolt över henne”. Sedan skulle jag överväga att byta skola till mitt barn.

Sedan tror jag inte att förbud är vägen att gå om man har problem med ordningen. Förbud och bestraffningar gör bara folk arga. Dessutom är det respektlöst att vägra någon tala vilket språk den vill med sina kompisar. Visst kan det vara respektlöst att stå framför någon som inte förstår och tala uppenbart om den på ett annat språk och det finns säkert andra tillfällen då det är olämpligt. Men är det inte bättre att hjälpa elever än att införa nolltolerans?

Men nu till uppmaningen: vad säger reglerna? Inga andra språk än svenska i skolan? Vägra tala engelska på engelskalektionen! Vägra tala tyska på tyskalektionen! Visa hur urbota dumt det är att förbjuda språk!