Hej då, tre!

Sådär. Nu var abonnemanget hos tre (3) uppsagt. Det såg ett tag ut som att de ändå tänkte reparera min mobil eftersom det inte var mitt fel att den gick sönder. Den gick ju sönder för att den försökte uppdatera sig automagiskt. Den låg vid detta tillfälle på mitt sängbord hemma i Västerås. Efter den första uppdateringen betedde den sig märkligt men fungerade. Efter den andra uppdateringen (i mars) gick den inte längre att starta.

Vi flyttade ju som bekant till Jokkmokk 1:a april, och det var mycket med flytt och företag och mobilen föll i glömska. Först i juli kom jag att tänka på att jag hade en mobil som inte fungerade, och då började cirkusen. Efter att ha blivit bollad fram och tillbaka mellan 3 och LG ett tag tog jag till sist reda på att det är säljaren som ska ta emot reklamation, och försökte reklamera till 3.

Men efter den sista turen, med en otrevlig försäljare som ljög och skällde ut mig. han sa att man inte alls ska reklamera till 3, utan till LG.

Konsumentverket.se säger:

En reklamation innebär att du meddelar säljaren
– att du inte godtar varan
– att du anger på vilket sätt du anser att varan är felaktig.

Så nu har vi det utrett. Säljaren. 3, alltså.

Vidare sa denna försäljare ordagrannt ”Vi håller på med det här varje dag, och du ska inte komma här och säga vad som är rätt och fel”. Oavsett vad jag sagt innan tyckte jag att man inte säger så till en kund. Vad jag sagt innan var mina sista desperata försök att få dem att förstå att de borde följa lagen som finns:

Är det fel på en vara du köpt kan du enligt konsumentköplagen ha rätt att:
kräva att felet avhjälps,
kräva en ny, felfri vara,
få prisavdrag,
få ersättning för reparation,
häva köpet och få pengarna tillbaka,
hålla inne betalningen,
få skadestånd.
Men du kan förstås inte kräva alla alternativen. Det är egentligen bara kravet på skadestånd som går att kombinera med något av de andra. Du har rätt att reklamera en vara upp till tre år efter köpet. (konsumentverket.se)

De tjatar om garantitiden som gått ut, och om att jag inte påtalade felet tillräckligt fort och NU har det minsann gått JÄTTELÅNG tid!!!

Om du reklamerar inom två månader räknas det alltid som att det skett i rätt tid, enligt bestämmelser från den 1 juli 2002. Skälig tid kan emellertid vara längre än två månader. Som regel är det en giltig ursäkt om du haft förhinder, exempelvis om du har varit sjuk eller bortrest. (länk till konsumentverket igen)

Jag kände inte att jag väntade orimligt länge från felets uppkomst (mars i år) till första reklamationsförsöket (juli i år, efter flytt och iordningkommande). Det var rätt mycket att dona med under den tiden, och tiden flög förbi.

Men idag insåg jag att jag aldrig kommer få rätt mot det skitföretag som 3 är. Jag kände att de kommer fortsätta bråka tills reklamationstiden gått ut. Och så tänkte jag: ”OM de nu åtgärdar felet, då har jag fortfarande en mobil som är bunden till 3. Jag är fortfarande kund åt ett företag som behandlar sina kunder så illa. Ett företag som jag skulle bojkottat om jag hörde den här historien från en kompis. Vill jag det?” Svaret blev nej. Jag ringde och berättade det för 3. De har en månads uppsägningstid. Hurra. Regler går inte att ändra på hur idiotiska de än är. Kan man inte ens rucka på en sådan regel för en kund som lydigt betalat räkningar i 3 kvartal (eller något) utan att få någonting i gengäld utom problem och utskällningar? Det gör mig bara ännu mer säker på att uppsägning av detta abonnemang var rätt för mig.

Jag kommer ALDRIG mer att bli kund åt dem. De har bra erbjudanden och i reklamen verkar de ha en skön filosofi. Men när de beter sig såhär när deras produkter går sönder av sig själva, då spelar det ingen roll längre. Eftersom jag är otursförföljd vill jag inte vara kund åt ett företag där man behöver tur för att få en trevlig upplevelse. Aldrig mer 3.

Tags:

Eftesom jag vill göra så många som möjligt uppmärksamma på vilket skitföretag 3 (tre) är har jag pingat på nyligen.se och intressant.se.

Länka gärna hit och/eller tipsa i kommentarerna vart man ska pinga för att nå flest läsare!

Flattr this!

10 reaktioner på ”Hej då, tre!”

 1. Oj, och jag som suttit i flera dagar och dreglat över ett 3-erbjudande. Jag stod i valet och kvalet och kunde inte bestämma mig om jag skulle bli kund hos dem eller inte, men om de har agerat på det sätt som du beskriver är beslutet enkelt:

  Jag avstår. Inte en chans att jag vill bli kund hos ett företag vars representanter behandlar kunder illa… Aldrig i helvete!

 2. Ja, och det här är inte ens hela historien. Den är för lång för ett blogginlägg. Jag har skrivit ett brev som jag tänkte skicka till 3 där hela händelseförloppet är ärligt beskrivet. Det är 3 A4-sidor långt.

  Men ärlighet mot 3 har hittills bara gjort att de fått saker att hänga upp sig på, och jag har som sagt varit i regelbunden kontakt med dem sedan Juli. En taktik de kör med är att lova det jag vill ha (kostnadsfri reparation) på telefon och via mail, men sedan skickar de ett brev där det står att det inte går eftersom garantitiden har gått ut. Detta är givetvis bara ett sätt att dra ut på det. Visar man sig okunnig i telefon börjar de genast FUD:a. Det är som om de fått instruktioner om detta från arbetsgivaren då alla jag talat med på kundtjänst kommer med samma felaktiga ‘fakta’ om konsumentköplagen.

 3. Det är tyvärr sjukt svårt att som enskild konsument få rätt mot ett stort företag. Tre är inte unika här, de flesta andra företag inom telekom-branschen är tyvärr såhär, vare sig det är Tre, Telia eller nåt annat.

  Konsumentverket och konsumentlagarna är patetiskt tandlösa eftersom det är så lätt för företaget att ta emot ett ärende och sedan låta det ligga i limbo utan att göra nåt. Alternativt gör man som Tre gjorde med dig – skyller på nån annan som skyller på nån annan och i slutändan tar ingen ansvar för nånting.

  Även om man (i ett extremt fall) tar saker till domstol står man ensam mot ett enormt företag som kan alla reglerna, och det enda man har på sin sida är tandlösa konsumentlagar och ett konsumentverk som inte har befogenheter trots att lagen står på din och konsumentverkets sida.

  Det enda man som konsument i praktiken kan göra är att göra som du gjorde: bojkotta företaget och uppmuntra andra att göra detsamma. Tyvärr funkar detta i praktiken dåligt eftersom det ändå alltid kommer att finnas människor som inte bryr sig, utan köper produkten och indirekt ger sitt stöd till sånt här beteende från företagen.

 4. Men kom igen, du väntade 4-5 månader på att reklamera produkten, om då garantitiden dessutom var slut får du ju faktiskt skylla dig själv.

 5. Jag kommer oxå välja bort tre nu till våren då mitt abonnemang går ut. Tycker faktiskt inte täckningen varit så värst bra tyvärr. Men vad man skall välja istället vet jag ej på rak arm. Vad funkar i norrlands urskogar eg?

 6. Jag vet att Sara och Jomi har 3G-mobiler, men jag vet inte vad operatören heter. Fråga dem, vet jag!

  Anonymus: ja, det är ju deras åsikt på 3 iaf. Hade vi inte flyttat i just den svängen hade jag antagligen gått ner till 3-butiken i Västerås igen och fått telefonen reparerad. Saken är den att jag var låst till den formen av lösning i mitt huvud. Jag försökte till och med (utan framgång) hitta en 3-butik i Gällivare. Jag hittade återförsäljare av 3G-telefoner, men inte av 3-telefoner. Det var först när någon påpekade att jag väl kunde ringa som jag insåg att det måste ju gå. Men det gjorde det ju inte. 3 ville inte ha mig som kund längre. För att vara kund hos en operatör krävs ju en mobil, och det har jag ju inte då min är sönder…

 7. jaja, nu slipper du Tre iallafall. Ta ett Telia abbonemang istället, de lär ju dessutom ha bäst täckning där uppe.

  Har själv tänkt skaffa en 3G telefon, men tycker att de är så himla stora och klumpiga.

 8. Ja, här uppe verkar man bara ha ett val när det kommer till 3G-operatör. Men det kanske finns fler? Jag har inte kollat upp det så noga. Men Jomi och Sara har Telia iaf, och de har täckning.

  Det kanske blir 3G-telefon igen, mest för att det är en kul apparat som man kan få till ett mycket förmånligare pris än en likadan apparat utan ring-möjligheter (rätta mig gärna om jag har fel). Men det blir inte 3 eller LG iaf.

 9. du är inte den enda som har problem med fjantiga 3!

  har haft flera problem med 3 som de har totalt strunta att fixa eller ens bry sig…

  ex så kan jag inte få sms från comviq & telenor :S

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.