Ipod hackat

Äntligen har Jon Johansen (dvd-Jon) gjort ett program som gör det möjligt att spela vilken musik man vill på sin Ipod. Enligt DN har detta inte varit möjlig tidigare, utan man har varit hänvisad till musik från I-tunes.

Det låter ju helt vansinnigt, så nu är jag bara förvånad över att detta program tydligen inte ska vara gratis. Jon vill väl tjäna pengar, förstås. Men jag undrar hur lång tid det tar innan det finns gratis-versioner av programmet… Det finns alltid någon som är villig att göra program gratis för mänsklighetens bästa.

Själv har jag ju köpt en mp3-spelare som spelar alla mp3:or jag stoppar i den utan att bråka. Även de jag tillverkat själv… Vad som förbryllar mig är att inte alla andra gjort samma sak.

Undrar förresten om det stämmer att Itunes har 88 procent av nedladdningsmarknaden i USA? Och hur de mäter det. Mäter de i antal låtar eller antal kronor? Och hur vet man hur mycket som tankas av vem? Får man tro på de siffrorna, och antar att det räknas per låt, så är 18 procent av låtarna som laddas ner från internet från andra håll. På dessa 18 procent samsas då musik såld från andra företag och lagligt delad musik. Kan det verkligen stämma? När det finns så mycket gratis musik där ute, är det verkligen mindre än var femte låt som laddas hem som är gratis?

Flattr this!

11 reaktioner på ”Ipod hackat”

 1. VA?!

  öh, han måste haft en mongo version av ipod om den inte kan spela Mp3or..

  Det är ju det hela grejjen är till för alltså. Dom ipodar jag har använt kan spela normala mp3 filer typ

 2. Tror att du missande en viktig liten detalj. 😛

  Det här gäller ”lagliga” mp3 låtar som är DRM-skadade. Vanligtvis så går det bara att köpa itunes DRM-skadade låtar till sin ipod.

  Tack o lov finns fildelning. =)

  Till min ipod nano kan jag lägga in och spela upp alla mina mp3:or som jag har.

 3. Jag spelar också precis vilken musik jag vill på min iPod. DRM-detaljen är helt ointressant för mig, för jag har ingen glädje av att betala för att få begränsningar i mitt musiklyssnande. Då väljer jag hellre att lyssna på andra artister…

 4. Jag tror någon fått nåt om bakfoten 🙂

  Det Jon gjort är att han har knäckt FairPlay (som Apple kallar sin DRM) så att även andra spelare kan använda det. Tidigare var det bara iPod som kunde spela upp låtar köpta via iTunes, men Jon har reverse-engineerat systemet och vill nu sälja den RE’n till andra företag som tillverkar MP3-spelare och vill erbjuda möjligheten att spela upp Apples DRM-skadade musik.

 5. Eller, hmmm… nu blir jag förvirrad. Ipod har alltid kunnat spela MP3-filer (det var ju hela vitsen med den) men är ju intimt sammankopplad med iTunes för att kunna köpa DRM-skadad musik.

  Äh, skitsamma. Han har gjort nånting, det var ballt, det gör stora företag sura, sånt är bra.

 6. Diggar din slutsats, Petter! Vi säger så: förut var det något som inte gick att göra. Nu går det. Vad tidningarna skriver kan man ju iaf inte lita på då de ofta missupfattar allting. (Modermodemet, själva hjärtat i hårddisken, är trasigt)

 7. Vad han gjort är att hacka iPod så att den kan spela filer skadade av andra företags DRM-tillägg. Tidigare kunde bara Apples egna DRM-skadade filer spelas. Nu kan alla DRM-skadade filer spelas, så man kan köpa musiken i andra musikbutiker.

  Men vi som laddar hem musiken lagligt, gratis och direkt ifrån den stora mängden icke-kommersiella artister, vi berörs ju inte. Vi behöver inte DRM ifrån första början, så vad Jon än har gjort så tycker jag att han bränner energin på helt ointressanta saker.

 8. Och nej, siffrorna jämför med andra kommersiella tjänster. Icke-kommersiell musik har aldrig räknats i några officiella jämförelser. Jag visade varför när jag år 2004 jämförde MP3.coms nerladdningsstatistik (och även Lagoonas enskilda nerladdningsstatistik) med hela iTunes siffror.

  *rant_mode: ON*

  Redan då var iTunes ”största musiknerladdningstjänsten i världen” enligt branschen. 100 miljoner nerladdade låtar tror jag det var, det är ju såklart mycket. Men de 20 mest nerladdade artisterna på gamla MP3.com (där Lagoona var ett av banden) fick tillsammans ihop 100 miljoner nerladdningar redan där. Visserligen gratis, men ändå helt lagligt. Det var inte förrän något år senare som iTunes hade lyckats skicka ut lika många låtar som MP3.com gjorde under sin tid…

  Skillnaden? MP3.com var till största delen gratis. iTunes kostar pengar.

  Av någon anledning vill ingen komma ihåg att många kända skivbolagsartister (bland annat Madonna, Eminem, 50cent Enya, p. Diddy, Linkin Park, Alanis Morisette, Paul Simon med flera) faktiskt promotade sina nya album via MP3.com. Branschen erkände siten då, men ändrade sig när deras kommersiella artister fick stryk av icke-kommersiella artister på downloadlistorna. Då stämde skivbolagen MP3.com, som tvingades stänga ner och lämna hundratusentals artister utan någon möjlighet att sprida sin musik.

  Det är bara en parantes i sammanhanget, jag vet. Men ha det ändå i åtanke när branschen pratar om sina siffror. De räknar sig själva, inte resten av världen. Det är helt enkelt så att den kommersiella musikindustrin är livrädd för icke-kommersiella artister, eftersom de håller på att konkurrera ut de kommersiella artisterna – dels genom att vara många gånger fler men framför allt genom att de ger ut sin musik gratis (eller mycket billigare).

  Om någon sitter och undrar vad skivbolagen tjänade på att stänga ner MP3.com så är svaret enkelt. De ville eliminera konkurrensen. Det har hänt många gånger nu, det kommer att hända igen…

  Hur länge tror ni det tar innan icke-kommersiella artister börjar använda last.fm för att nå ut till sina lyssnare – och något skivbolag stämmer siten av obskyra anledningar och tvingar siten att börja göra reklam för Paris Hiltons nya album?

  Nej, jag skojar inte… Vänta och se! =)

  *rant_mode: OFF*

 9. Väldigt bra rantat! =) Men som jag skrivit i ett annat inlägg; framtiden hör till dem som förstått den. Inte insnöade skivbolagsdirektörer.

 10. Lisa: jag kan inte riktigt bestämma mig! Antingen är den helt onödig och inlåst eller så är den skitcool. Kanske båda. Hursom ska jag skaffa iphone innan ipad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.