Homo? Inge blod, tack!

Hörde just på nyheterna att om man är homosexuell finns det en lag som säger att man inte får ge blod. Socialstyrelsen ville häva den, men landstingen protesterar.

Vad är det för dumheter? Lever vi på 2000-talet, eller är det vissa som missat det? Man kan ju börja fundera på orsakerna… Orsaken borde då vara att homosexuella i större utsträckning är smittade av diverse sjukdomar. Hör inte det till gamla myter som vi borde ha slagit hål på vid det här laget?

Och sedan kan man ju verkligen fundera; TESTAR de inte blodet innan de tar emot det? Just det. Varför ska man då utesluta vissa personers blod? Och varför homosexuella Svens blod och inte lättfotade Lisas blod? Bara man har sex med rättkönade individer så är det ju ingen fara… ELLER???

Flattr this!

21 reaktioner till “Homo? Inge blod, tack!”

 1. Min första reaktion när jag läste det där var exakt det ”Omg, dom diskriminerar”, men det handlar inte om det. Dom menar som att homosexuella (framförallt män) är i en speciel sorts riskgrupp, precis som folk som haft sexuella kontakter med.. ja du vet, köpflickor/pojkar eller sånna som varit till länder med mycke HIV/AIDS.

  Grejjen är ganska smart, för som sagt det kan ta ett halvår innan tex HIV/AIDS syns i blodprover och vill du ha risken att få ”bad blood” i dig pga en operation och senare dö av detta?

  Nej, jag tycker det är bra att dom är modiga nog att göra detta. Folk skriker diskriminering för fort, dom tänker inte efter!

 2. (glömde tillägga att det är tämligen svårt att se virus på traditionella prover, då man letar efter HIV så ser man efter antikroppar, inte viruset i sig)…

 3. du kan ju börja med att läsa inlägget, och sen kan du ju använda dina små grå och förstå, för det var ju trots allt bland homosexuella HIV uppmärksammades hos först.

  sen kan du ju bara tänka dig vad för smittor som kan komma från den sortens umgänge, no offence men det är liksom inte en naturlig grej 🙂

 4. Hördu, det där vet jag faktiskt ingenting om. Och så undrar jag om lagen specificerar homosexuella män. Inslaget jag såg var inte så utvecklat.

  Och det jag inte vet någonting om… jag säger som skalman: jag tror bara vad jag vet! Jag tänker inte skaffa mig några fördomar mot en grupp människor bara för att det de gör i sängkammaren inte tilltalar mig.

  Och så finns det faktiskt heterosexuella män som tycker om att stoppa den i det andra hålet. Ska vi ha en lag mot att de ger blod också? Hur är det med de tjejer de har sex med? Jag tycker hela saken är lite hysterisk.

  Och angående testerna; är de inte tillräckligt bra är jag inte säker på att jag vill ta emot blod alls!

 5. dom vill undvika personer som kan ases vara i riskgrupperna, dom gör det ju får dom som tar emot blods skull inte för att vara rasistiska.

  Men, jag vill då fanimej inte ha nå bögblod i mig!!!

  Öhm.

 6. Hördudu, jag sa att jag tänkte ge med mig när du gav mig fakta. Allt du hittills har gett mig är fördomar.

  Jag står för min åsikt, så får du stå för din.

 7. Okey, vi kan börja med hur det upptäcktes. Bland 5 homosexuella män i Los Angeles, 5 juni 1981. Det vart först kännt som ”GRID” Gay-Related Immune Deficiency. Men dom upptäckte dock senare att 50% av dom som hade det trots allt inte VAR homosexuella. Men 50% av dom var, så that begs the question med tanke på att 50% av världends population INTE är homosexuella.

  Det är nog detta (samt deras egen statestik) som dom har tittat på. Jag är så less på att alla ska anklaga alla myndigheter för allt möjligt, är det inte i deras intresse att hålla oss friska?

 8. vi har åtminstone en mp-politiker ”hemma” i Skaraborg som driver den frågan, Göran Larsson 🙂

  Hej igen förresten 🙂 SKOJ att ni var på invigningen av Envitory 🙂

  //helgonblomma

 9. Men det pratas framförallt om riskBETEENDE , och bland det anses homo/bisexuella män vara bland dom. Andra typer är sprutnarkomaner samt personer som har haft ”man-man” samlag mellan 1975-81. Jag har inte fördommar mot homosexuella, jag har träffat en hel del av dom och faktiskt dom är precis som alla andra, om än en del var lite feminina 🙂 så det är inte MIG du ska peka fingret åt, men jag förstår deras tänkande.

 10. Henka: Jasså? Ja inte vet jag hur stor del av befolkningen som stoppar sina snoppari ’fel’ hål eller har samlag med de som gör/har gjort det och hur många som har sex med dem osv. Om man börjar tänka så, då är det ju ganska stor risk att exakt alla är smittade. Jag menar, de som är bisexuella har ju sex med båda könen, men de som är av motsatt kön är nödvändigtvis inte annat än hetero.

  Poängen är; är det inte jobbigt att springa runt i sovrummen och ta reda på vem som är buksvåger med vem och vilken läggning alla har?

  Är det VERKLIGEN så att IDAG är det större risk att bli smittad om man är homosexuell?

  Är det inte bättre att testa alla och så är det bra med det?

 11. du har inte gett blod va? Dom ger dig trots allt dig ett forumulär där du måste svara ärligt om dina sexvanor.

  Skriver du ”har haft rumpsex med homosexuell man 45 år igår” så får du knappast ge blod idag, för inga tester i världen kan visa om du har eller inte har HIV just denna stund.

  Det är vad detta handlar om.

 12. Är det? Det har det aldrig varit för mig. Jag har fortfarande inte hört hur lagen är utformad (för vad jag tycker är konstigt är att det finns en lag). Tills jag gjort det kan jag ju inte uttala mig, egentligen.

  Men om jag skriver att jag har haft regelbundet rumpsex med en och samma homosexuella man i tre år i sträck och vi båda är trogna mot varandra, får jag ge blod då?

  Det vore iofs ett väldigt konstigt och osannolikt scenario… Jag är dessutom hetero (typ) och borde hamna utanför den där lagen.

 13. Jag måste säga att det verkar skumt om lagen gäller de som ÄR homosexuella. Hade aldrig kunnat tro att någon lag gäller specifikt de med en viss sexuell läggning. Bara det är ju kränkande på ett sätt. Gäller det inte de som haft sex med homosexuella? Eller är det själva grejen att vara homosexuell som gör att man inte får lämna blod? Vidde har ju en poäng i att om det är riskbeteende dom är ute efter, och förutsatt att Henka har rätt, att det är vanligare bland homosexuella, så borde det ju vara förbjudet att lämna blod om man haft sex med en homosexuell PÅ SENASTE TIDEN. Det borde inte vara olagligt att lämna blod för att man ÄR homosexuell. Så, hur är det egentligen? Någon som vet?

 14. Jag tror inte dom kommer totalvägra, tex 20 årig homosexuell man som bara haft en jämnårig partner snarare undvika dom som ”är i riskgruppen” för smitta, tex om du har vart i afrika och haft samlag där nyligt.

 15. Hett ämne. Jag läste för några dagar sen en notis i Metro som såg tvärtom ut mot vad som sägs här. Då var det socialstyrelsen som ville ha en lag som tillät homosexuella män att ge blod om de inte haft sex ett halvår tillbaka, men landstingen protesterade…hmmm, protesterade mot att homosexuella ALLS ska få lämna blod eller för mot att de ska lämna blod mot speciella krav. Jag googlade på det och hamnade här. Undrar verkligen hur man kan bannlysa en grupp så, ska söka vidare på det…

 16. Jenny: det var så jag uppfattade det hela också (men jag hörde inte om det där undantaget med när man får ha haft sex med vem). Och det gjorde mig såklart helt förbannad! För det lät nämligen som att vissa i vårt upplysta samhälle inte ville riskera att få i sig ”homosexuellt blod”, vilket naturligtvis är helt vansinnigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.