Krig på tv gör mig trött. Jag orkar bry mig om det ungefär lika mycket som jag orkar bry mig om en “viktig” fotbollsmatch. Möjligen är det samma instinkter hos människan som startar båda två.

Hela den här konflikten med Israel har jag försökt hålla mig ur, därför att jag vet mindre om den än om reglerna i fotboll. Men Peter Karlberg tipsar om denna länk, och även om jag inte visste någonting om bakgrunden tyckte jag ändå att videon var tänkvärd. Den var så Wag the dog.

Och återigen, nu för tiden finns det möjligtvis mer information tillgänglig för individen än det någonsin tidigare i människans historia. Och det ger en massa frihet. Men det förhindrar inte att vissa källor, som inte är så politiskt oberoende som de vill ge sken av, vinklar sina fakta. Nu vet jag ju inte ett smack om hur det egentligen förhåller sig, men problemet, som jag ser det, är inte att fakta vinklas, även om det skulle vara idealiskt om all fakta man hittade verkligen var sann.

Nej problemet är att människor inte är källkritiska. Eller är det bara de som inte läst om källkritik som inte tänker sig för? Jag vet att det finns källkritiska människor, och gott om dem. Johanna Nylander, till exempel, frågar sig hur det står till med svenska medier. Och jag själv är ju inte så säker på att det man läser om i Sverige måste vara sant alla gånger.

Det har varit mycket på sistone känns det som.
*Lögnen om mödomshinnan
*Alla lögner och undvikande svar gällande vad våra politiker i styrande positioner håller på med
*Lögnen som vägrar ge med sig, att datorer är onda
*Och så all vinklad info om utlandets förehavanden. Det där med kuba är jättekonstigt, för det har man ju alltid fått höra är ett hemskt ställe.

Antingen ljög de förut, när de inte ville släppa hem den där lille pojken till Kuba, eller så ljuger de nu. Precis som Bodström när han talar om brottsligheten i Sverige.

Wag the dog…

Tags: