Fildelning konkurrerar ut kommersialiserad musik?

Jag tycker det har uppstått den intressant diskussion i kommentarerna till det här inlägget.

Grejen är, som jag ser det, att en produkt mycket väl kan konkurrera ut en annan produkt på grund av priset, eller kvalitén, eller… ja, det finns många anledningar. Glass kan till exempel vara ett allvarligt hot mot skivindustrin vid en värmebölja. För det är såhär (tror jag): en stor kundgrupp är de unga. De har studiebidrag, men får mat och kläder och skolböcker och bussresor gratis. Allt de BEHÖVER får de gratis. Av föräldrar eller staten (ja, jag vet att det finns de som inte har allt de behöver, men de är i minoritet, och jag talar om de som FÅR det de behöver som en grupp här, ok?). Ok, så vad ska de göra med studiebidraget? Det går nästan uteslutande till nöjen. Nöjen kan vara tex musik, bio och glass.

Och så blir det jättevarmt en hel månad. Alla kidsen käkar nogger och 88:an som galningar (utan att vara rasister, de gillar choklad). Tänk er då att de käkar så mycket glass så att de inte har pengar till någonting annat alls den månaden. Men det gör inget, för har man legat på en strand och kastat boll och solat och käkat glass en hel månad är man rätt så nöjd med sitt liv.

Hur mycket pengar blev det över till att köpa skivor med? Inga. Glassen konkurrerade alltså ut skivorna den månaden. Nästa månad kanske det är någontin annat.

Poängen är: bara för att en låt inte fildelas är det inte säkert att den inte skadas av fildelningen. För likadant som med pengar, så har en människa begränsad tid. Har man lyssnat på gratis musik en hel månad har man inte hunnit gå till affären och bett att få lyssna på musik. Och man kanske inte har någon radio (eller så vill ens pojkvän aldrig höra på musikkanalerna i bilen, utan sätter på p1 hela tiden). Och man kanske inte har råd med tv-licens.

Och min ståndpunkt är: ni som envisas med att ta betalt för musiken ni gör och förlorar på det; tuff luck. Hitta på något annat att sälja om kunderna inte vill köpa det ni gör. Får jag för mig att sälja luft på burk är jag bara dum, för luft finns överallt, eller hur? Än så länge iaf.

EDIT: Det här citatet beskriver rätt bra vad jag vill få sagt. Kul slump! =)

Flattr this!

4 reaktioner på ”Fildelning konkurrerar ut kommersialiserad musik?”

 1. (Det var väldigt vad mycket jag skrivit på din blogg den sista tiden. Jag hoppas att du inte tror att jag ”stalkar” dig — det är bara så att vissa bloggar genererar spontana reflektioner, medan vissa är mer jaha-genererande.)

  Jag tycker iofs att ditt glass-exempel är lite långsökt, men ändå tankeväckande. Våra exempel på Piratpartiets hemsida är kanske mer realistiska eftersom de faktiskt relaterar till faktiska händelser.

  Hur skulle vi till exempel ställa oss i dag till ett lagförslag som belägger varje försålt kylskåp med en viss skatt, som sedan skulle fördelas till en massa överflödiga isutkörare?

  Eller en skatt på varje försåld glödlampa för att hålla alla gaslyktetändare kvar vid sitt onödiga jobb?

  Nä, jag tror att alla informerade människor i dagens samhälle för länge sedan har insett, att skivbolagen har för länge sedan spelat ut sin roll. R.I.P.

 2. Ja, men grejen är att jag redan dragit de exemplen i tidigare poster här på bloggen. Jag läste nämligen om det på högskolan i en entreprenörskurs. Fast då var poängen att ”arbeta inte emot förändringar, ta dem tillvara”.

  För övrigt var mitt syfte att belysa att bara för att två saker inte verkar höra ihop så påverkar de fortfarande varandra. Visst kan det kännas långsökt med glass och skivor. Det kanske det är också. Men det betyder inte att det inte händer. Vad som VERKLIGEN händer, dock, och som jag önskar att folk kunde inse, är att LAGLIG fildelning konkurrerar med kommersiell musik. Det är helt naturligt. Men de flesta verkar tro att om en artists musik säljer dåligt så beror det på att just DEN artistens musik fildelats istället för att köpas. Och det kan ju hända att det ligger sanning i det.

  Men jag har nu bojkottat kommersiell musik i ett halvår. Jag ser inte på tv och lyssnar inte på musikradio. Jag tankar laglig musik från internet. I mitt fall förlorar alltså musikindustrin på fildelning. Utan att någon piratkopierar.

  Nu har jag skrivit bort mig och glömt min poäng, men fortsätt att kommentera om du känner för det! Alltid kul med kommentarer, och för det mesta är det kul att diskutera!

 3. Jo, den har jag läst. Men det var som sagt länge sedan. Läste den igen nyss. Otroligt väl formulerad artikel. Själv snubblar jag ofta på orden när jag vill förmedla en poäng…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.