Jag tycker det har uppstått den intressant diskussion i kommentarerna till det här inlägget.

Grejen är, som jag ser det, att en produkt mycket väl kan konkurrera ut en annan produkt på grund av priset, eller kvalitén, eller… ja, det finns många anledningar. Glass kan till exempel vara ett allvarligt hot mot skivindustrin vid en värmebölja. För det är såhär (tror jag): en stor kundgrupp är de unga. De har studiebidrag, men får mat och kläder och skolböcker och bussresor gratis. Allt de BEHÖVER får de gratis. Av föräldrar eller staten (ja, jag vet att det finns de som inte har allt de behöver, men de är i minoritet, och jag talar om de som FÅR det de behöver som en grupp här, ok?). Ok, så vad ska de göra med studiebidraget? Det går nästan uteslutande till nöjen. Nöjen kan vara tex musik, bio och glass.

Och så blir det jättevarmt en hel månad. Alla kidsen käkar nogger och 88:an som galningar (utan att vara rasister, de gillar choklad). Tänk er då att de käkar så mycket glass så att de inte har pengar till någonting annat alls den månaden. Men det gör inget, för har man legat på en strand och kastat boll och solat och käkat glass en hel månad är man rätt så nöjd med sitt liv.

Hur mycket pengar blev det över till att köpa skivor med? Inga. Glassen konkurrerade alltså ut skivorna den månaden. Nästa månad kanske det är någontin annat.

Poängen är: bara för att en låt inte fildelas är det inte säkert att den inte skadas av fildelningen. För likadant som med pengar, så har en människa begränsad tid. Har man lyssnat på gratis musik en hel månad har man inte hunnit gå till affären och bett att få lyssna på musik. Och man kanske inte har någon radio (eller så vill ens pojkvän aldrig höra på musikkanalerna i bilen, utan sätter på p1 hela tiden). Och man kanske inte har råd med tv-licens.

Och min ståndpunkt är: ni som envisas med att ta betalt för musiken ni gör och förlorar på det; tuff luck. Hitta på något annat att sälja om kunderna inte vill köpa det ni gör. Får jag för mig att sälja luft på burk är jag bara dum, för luft finns överallt, eller hur? Än så länge iaf.

EDIT: Det här citatet beskriver rätt bra vad jag vill få sagt. Kul slump! =)