SONY:s EULA

Lite tänkvärt om SONY:s EULA som man måste godkänna om man köpt en av SONY:s ”copy protected” CD-skivor. Innan jag har hört annat får jag väl utgå från att rootkittet inte installeras innan man godkänt avtalet. Nedan följer lite citat jag hittade i avtalet som jag reagerade på.

”However, the SOFTWARE will not be used at any time to collect any personal information from you, whether stored on YOUR COMPUTER or otherwise.” – ok, inget att oroa sig för då?

”SONY BMG and each LICENSOR reserve the right to use the SOFTWARE and/or any APPROVED MEDIA PLAYER to enforce their respective rights in and to the DIGITAL CONTENT, including any and all of the restrictions on use set forth in this Article 3, at any time, without notice to you.” – …eller ska man oroa sig iaf?

”This CD contains technology that is designed to prevent users from making certain, unauthorized uses of the DIGITAL CONTENT, including, without limitation, the following: … accessing the DIGITAL CONTENT on YOUR COMPUTER (once you have installed a copy of it on the hard drive of YOUR COMPUTER) using a media player that is not an APPROVED MEDIA PLAYER” – woot?

”PLEASE NOTE: Your use of the DIGITAL CONTENT and the other LICENSED MATERIALS may be subject to additional restrictions, under applicable copyright and other laws, that are not enforced or prescribed by any technology contained on this CD. The absence of any such technology designed to enforce these additional restrictions should in no way be viewed or interpreted as a waiver, on the part of SONY BMG or any other person or entity owning any rights in any of the LICENSED MATERIALS, of their respective rights to enforce any such additional restrictions regarding your use of the LICENSED MATERIALS. Your use of the DIGITAL CONTENT and the other LICENSED MATERIALS shall, at all times, remain subject to any and all applicable laws governing the use of such materials, including, without limitation, any restrictions on your use prescribed therein.” – Lite halvsvårt att fatta vad det betyder, men antar att de menar ”bryt inte mot några lagar som vi inte tänkt på finns”?

”Subject to your agreement to the terms and conditions set forth in this EULA, SONY BMG grants to you a personal, non-exclusive and non-transferable license” och ”hould you transfer your ownership rights in the physical CD on which such DIGITAL CONTENT is embodied (in whole or in part) to any other person (whether by sale, gift or otherwise), your rights in both the physical CD and such DIGITAL CONTENT shall terminate.” – Sa de inte emot sig själva nu?

”You may not … reverse engineer … any of the LICENSED MATERIALS, in whole or in part.” – Får man inte?

”All title to, and intellectual property rights in, the LICENSED MATERIALS and any related documents are and shall remain owned and/or controlled solely and exclusively by SONY BMG and/or its LICENSORS.” – Men DVD-Jon, då? Äger inte han sin kod?

Sen kommer ju såklart det som gör att SONY kan klara sig undan vad som helst:
”YOU EXPRESSLY ACKNOWLEDGE AND AGREE THAT YOU ARE INSTALLING AND USING THE LICENSED MATERIALS AT YOUR OWN SOLE RISK. THE LICENSED MATERIALS ARE PROVIDED “AS IS” AND WITHOUT WARRANTY, TERM OR CONDITION OF ANY KIND…SHOULD THE LICENSED MATERIALS PROVE TO BE DEFECTIVE, YOU (AND NOT THE SONY BMG PARTY CONCERNED) AGREE TO ASSUME THE ENTIRE COST OF ALL NECESSARY SERVICING, REPAIRS OR CORRECTIONS.” osv.

”Article 8. UPDATES TO THE LICENSED MATERIALS

The SONY BMG PARTIES may from time to time provide you with updates of the SOFTWARE in a manner that the SONY BMG PARTIES deem to be appropriate. All such updates shall be deemed to be part of the SOFTWARE for all purposes hereunder. In the event that you fail to install an update, the SONY BMG PARTIES reserve the right to terminate the term of this EULA, along with your rights to use the LICENSED MATERIALS, immediately, without additional notice to you. The SONY BMG PARTIES shall not be liable for any loss or damage caused by reason of your failure to install any such update or your failure to do so in the manner instructed.” – Det är ju bara dumt!

”Upon the expiration or termination of this EULA, you shall immediately remove all of the LICENSED MATERIALS from your personal computer system and delete or destroy them, along with any related documentation (and any copies thereof) that you may have received or otherwise may possess.” – HUR ska någon kunna göra det när det inte finns något sätt att bli av med rootkittet ännu?

”YOU HEREBY WAIVE ALL RIGHTS AND/OR ENTITLEMENT TO TRIAL BY JURY IN CONNECTION WITH ANY DISPUTE THAT ARISES OUT OF OR RELATES IN ANY WAY TO THIS EULA OR THE SOFTWARE.” – Får man verkligen avtala bort det? (waive=avstå från)

”No modification of this EULA shall be effective unless it is set forth in a writing signed by SONY BMG.” – Så de får ändra sig i efterhand?

———–

På det hela känns det som att de verkligen ansträngt sig för att inte hamna i klistret när rootkittet avslöjas. Nu återstår bara att se om de lyckas.

Flattr this!

5 reaktioner på ”SONY:s EULA”

  1. ”YOU HEREBY WAIVE ALL RIGHTS AND/OR ENTITLEMENT TO TRIAL BY JURY IN CONNECTION WITH ANY DISPUTE THAT ARISES OUT OF OR RELATES IN ANY WAY TO THIS EULA OR THE SOFTWARE.”

    Jepp dom kan avsäga sig Jury åtalan men inte civil åtalan… du vet trevliga landet i väst där företag kan köra över individen… du vet det där finfina landet där individen inte är värd ett nickel? 😛

  2. tror inte du kan avsäga dig ansvar i sverige med nån taskigt skriven EULA.

    Dock kan dom säkert göra det i USA, men du kan ju bara säga att du är analfabet eller annars okapabel att läsa. Det är ju deras ansvarsområde att göra så du förstår riskerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.