Digitala minnen

Mina fotoalbum tar slut runt 2000. De analoga, alltsÄ. Jag har massor med digitala bilder frÄn tiden efter det.

Massor. För mÄnga för att skriva ut. Det skulle kosta hur mycket som helst och fylla massor med bokhyllor. Det Àr inte vÀrt det. NÀr skulle jag titta i dem?

Men pĂ„ nĂ„got sĂ€tt… NĂ„gra kanske man borde skriva ut. Jag har en analog bild frĂ„n min första lĂ€genhet, och en analog frĂ„n min andra.

DĂ€refter nĂ„gonstans finns det en massa bilder som försvann ocksĂ„. Deskstar-hĂ„rddisk. More like deathstar… Slutade bara funka helt plötsligt. Man fick skicka den till holland eller nĂ„gonstans och fĂ„ en ny, större. Tom.

Jag lÀrde mig vikten av att göra sÀkerhetskopior. Den hÄrda vÀgen. SÄ jag har brÀnt CD-skivor. Det Àr inte speciellt bestÀndigt, fick jag veta sedan, och började dÀrför lÀgga bilder pÄ flera hÄrddiskar istÀllet.

Nu Àr ju bara problemet att vissa bilder finns hÀr, vissa dÀr, och vissa vet jag inte var de Àr.

Och sÄ alla dessa ögonblicksbilder. PÄ inte mÀnniskor. PÄ detaljer. PÄ himlen. PÄ nÄgon blomma som var intressant just dÄ.

NĂ€r digitalkameran kom pratade jag lyckligt om att det bara var att knĂ€ppa bilder. Massor av bilder. Man kan ta bort de som inte Ă€r bra. Man kan bara radera… Jag som aldrig slĂ€nger nĂ„gonting. Som kĂ€nner att alla rĂ€kningar jag betalat 10 Ă„r tillbaka behöver dokumenteras noga i pĂ€rmar. Skulle jag drömma om att permanent-radera en bild bara för att den inte kĂ€ndes relevant just dĂ„?

Skulle ju inte tro det.

NÄgonstans bland allt brus av bilder som beskriver min vardag finns nog nÄgra bilder som skulle platsa i ett fotoalbum. Ett sÄdant dÀr som man ler nÀr man tittar i. En bild för att minnas en hel sommar. Det finns sÀkert. Jag vet bara inte hur man hittar rÀtt bilder.

image

Mitt analoga fotoarkiv. Denna digitala bild Àr Ànnu en bild som det Àr tveksamt om det vore trevligt att ha i ett sÄdan analogt fotoalbum...

 

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Följande HTML-taggar och attribut Àr tillÄtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

.
.