Vart går gränsen?

Bertil Lintner är journalist och hade känsligt material i sina datorer som han reste med. En journalist som fått material i högsta förtroende har inte bara en rätt, utan en skyldighet att skydda källan. Källskydd kallas det har jag hört, fast Wikipedia skickar mig vidare till meddelandefriet. Myndigheter får heller inte ens fråga eller efterforska vem som lämnat upplysningarna.

Men om man passerar en gräns verkar det som att det finns två myndigheter som glömt bort det där. Bertils datorer söktes igenom av tullen och polisen utan att han fick närvara. Fast det tydligen står i lagen att han har rätt till det.

Om det av praktiska skäl inte går att närvara, hur ska man då kunna kontrollera att materialet inte kopieras eller liknande?
– Man måste lite på de myndigheter som är inblandade, Tullverket och Polisen.

Jag skulle då tycka att det är tillräckligt illa att de sökte igenom hans datorer alls. Man får ju hoppas att han givit alla sina källor kodnamn i datorn eller inte skrivit ner alls var information kommer ifrån. För ska källan skyddas är det inte meningen att någon ska få tilltvinga sig informationen. Även om man letar efter brottslingar. Även om brotten de man letar efter begått är förfärliga. Det måste finnas andra sätt.

Man kan väl åtminstone kunna begära en misstanke mot journalisten innan man gör ett sådant ingrepp?

Men med de trender vi haft hittills och det nästan förakt mot grundlagen politiker och myndigheter har uppvisat kan jag tyvärr inte säga att jag är förvånad. Det lutar mer och mer mot att staten ska veta allt, ska se allt, ska genomsöka allt. För några finns det som är rötägg, och för att hitta dem behöver vi knäcka alla äggen i korgen…

Nu har det ju gjorts en JO-anmälan, och tullen välkomnar den för att få reda på var gränsen går. Tullen borde ha rätt på gränserna i förväg tycker jag, annars blir det lite godtyckligt.

Andra bloggar om detta:
Scaber Nestor (som jag hämtar länklistan ifrån)
Fredriks blogg.
Motpol
Torbjörn Jerlerup.
Robotpartiet.

Flattr this!

19 reaktioner på ”Vart går gränsen?”

 1. Pingback: Emil Isberg
 2. Pingback: Piratpartiet Live!
 3. Pingback: Jan Lindgren
 4. Jag hörde också radioinslaget. Löjligt att de välkomnar en JO-anmälan. Det är som att säga att det är bra att tänja på och ibland överskrida gränserna för att lära sig var de går. Så bör inte myndigheter resonera anser jag.

  Är det inte också ganska ologiskt med datorkontroller i tullen förresten? Jag menar, det är ju inte som att det inte finns andra vägar för information att ta sig in och ut ur ett land. Jag kan i och för sig tänka mig att misstankegraden kan tillåtas vara lägre när man går igenom tullen, men borde det ändå inte finnas någon brottsmisstanke innan polisen genomför vad som närmast kan jämföras med en digital husrannsakan.

 5. Ja, det har du rätt i. Känns som att man gör säkrast i att FTP:a materialet över en krypterad anslutning innan man åker någonstans…

  1. Jag leker lite med orden och syftar på att tullen, som jobbar vid gränsen ibland (på flygplatsen i detta fall) borde veta var gränsen går… men det verkar lite som att de testar gränserna här!

 6. Tyvärr så har dom inte överskridit sina befogenheter.
  Det är ACTA (lagen) som ligger bakom denna idioti.
  Men ACTA inehåller även mycket mera godsaker.

  Tex att om du är misstänkt för upphovsrättbrott (fildelning) så kan maffian (RIAA,MPAA,IFPI,Antipiratpyrån,etc) genom domstol få till ett beslut om att frysa alla dina tillgångar UTAN ATT DU KAN FÖRSVARA DIG.
  Som tex bankonton samt så kan dom ålägga banken INTE tala om för dig varför ditt konto är fryst upp till en månad.
  Allt för att du inte ska kunna ta ut,handla,betala räkningar för eventuella $$$ så att det finns $$$ till maffian att hämta ut genom böter,skadestånd.
  Att banken ej får berätta för dig varför kontot är fryst är ju för att du inte ska bli förvarnad och göra dig av med bevis material.
  Plus mycket mer idioti.

  Dom kan även få ett ålägande om att ditt,dina fastigheter ska frysas.
  Dvs så att du inte kan sälja huset,etc billigt till din bror,kompis,etc

  Och ja allt finns att läsa på bloggar och i en del media (dom få som skrev nåt alls).

 7. Tommy: ja, det är sant. Problemet är bara att man låter som ett troll eller liknande när man säger det.

  AS: jag fattar vad du menar nu (när jag tänkt halva dan). Får gå om svenska A, tror jag. 😉

 8. Det står ju i artikeln på SR att de letade efter barnporr etc. Stackars svenskar som får sina datorer kollade då. Våra datorer är såklart viktigare än de utnyttjade barnen.

  ”Det hela var en gemensam europeisk insats mot barnsexturismen och 28 personer kontrollerades totalt från sammanlagt fem flighter av Rikskriminalpolisen, Gränspolisen och Tullverket.”

 9. David: Så du menar att så fort det handlar om barnporr kan man kasta ut grundlagen genom fönstret och utöva andra brott som potentiellt kan kosta människor livet?

  Jag kan inte riktigt köpa det, även om jag också vill komma åt alla som gör sig skyldiga till dessa vidriga brott.

 10. Vidde ja tyvärr så har du ju rätt i att dom flesta vägrar tro att alla dessa lagar är sant.

  David var tycker du gränsen går i det ”så kallade sökandet” efter barnporr (världens bästa ursäkt för att få göra vad man vill)???
  Är gränsen nåd vid att helt utan misstanke söka igenom dator,etc vid tull?
  Heller kan du tillåta det ännu längre som tex att du när som helst kan få besök hemma och en husransakan som pågår i ett par timmar???
  Ännu längre? få dator,etc beslagtaget i månader vid denna husransakan kanske bli inlåst i ett par dagar för att förhindra flykt???

  Sen har vi det lilla problemet att nu finns ALLA dessa personer uppsatta på någon,flera olika listor att dom har varit utsatta för en koll av dator ang barnporr.
  Vad händer med den informationen om 5,10,20 år när ingen längre kommer ihåg att det var en genomsökning helt utan misstanke?

 11. Jag vet inte om ni är seriösa, men ni kanske borde ta på er foliehattarna och sluta tramsa om att Tullen och Polisen skulle ha någon dold agenda och dra igång en stor insats mot en journalist, men utåt sett hävda att de letade efter barnporr. Menar ni att tullen och polisen egentligen ljuger om detta och är ute efter hans källor? Jag tycker det är rätt löjligt att påstå någonting sådant.

  Exakt vad är det för listor ni menar att dessa personer blir uppsatta på? De register som finns, brottsregister och misstankeregister, kan ni själva begära utdrag ifrån och man blir inte uppsatt på några listor för att man blir kontrollerad vid en gränspassage.

  Problemet med er är att ni utåt sett säger att ni inte vill att handel med barn, barnsexturism och problem med barnporr ska få förekomma. Men ni är inte bereddda att låta någon göra någonting åt det.
  Samma sak med handel med narkotika etc. Det är självklart att bekämpningen av detta kommer innebära inskränkningar i personers integritet. Det är väl ingen som tycker det är kul att visa innehållet i sin väska i säkerhetskontrollen, svara på frågor i passkontrollen, klä av sig för en tullare. Men detta är sådant man som resenär får leva med i dagens samhälle.

  Tror ni att de som har med sig barnporr, eller annat förbjudet för den delen, kommer självmant till tullen?

  ”Hej, här kommer jag med en hårddisk med barnporr, kolla under C:/Filmer/Barnporr så kommer ni hitta allt. Och just det, jag har en kondom med kokain uppstoppad i röven också”

 12. David: Jag ifrågasätter inte motivet till att polis och tull sökte igenom datorerna. Jag säger bara att det innebär en risk om just en journalists dator söks igenom, för han kan ha känsligt material där, och det är människor som ser det.

  Namn och annat kan fastna i minnet på dem även om de egentligen letade efter barnporr. Detta i sin tur kan innebära fara för dessa källor beroende på vad de lämnat för uppgifter. Det finns inget sätt att göra detta säkert.

  Jag vill visst göra något åt det. Men inte genom att söka igenom folks personliga tillhörigheter på måfå utan misstanke. Det finns säkert sätt att undersöka brott på genom att man går på faktiska händelser, brottsoffer och hemsidor där man kan undersöka vem som ligger bakom och så vidare.

  Men lämna de som inte är misstänkta utanför. Passerandet av en gräns är inte tillräckligt för att väcka misstanke om barnporrbrott, tycker jag.

 13. Vidde,
  Vad vet du om misstanken mot de som kontrollerades? Varför ska just journalister vara fredade för kontroll? Att fixa ett pressleg är enkelt fixat och ska inte på något sätt ge dem friheter som andra medborgare inte har.
  Varför skulle polis och tull vara intresserade av journalistens material? Och varför skulle de sprida sådant vidare som i sin tur skulle få folk dödade? Det är ju helt orimligt och mest som tankefoster från er sida.

  Dessutom finns det massor av personer som har företagshemligheter som är värda gigantiska summor, patent på produkter, bilder av privat karaktär etc etc. Det är sådant som väldigt många har på sina datorer som obehöriga inte har del av. Men om polisen letar efter barnporr så skiter de högaktningsfullt allt ovidkommande som finns där.

  Återigen, vet du defacto att dessa kontroller skedde helt på måfå?

  Jag tror tyvärr att du, med många andra, inte har koll på lagstifningen och skapar er egna sanningar som inte stämmer överens med verkligheten.

 14. Pingback: Johanna Julén
 15. Pingback: Johanna Julén
 16. Pingback: Johanna Julén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *