Man spenderade så mycket tid i skolan med att försöka förstå gruppmentaliteten och vad som fick människor att göra de val som ledde till andra världskriget.

Man läste om händelserna som orsakade det och hur det kunde komma sig att folk tänkte snett eller inte alls. Vilka nidbilder som målades upp och hur den dåliga ekonomin skylldes på judarna.

Och man kände att man visste tillräckligt för att aldrig låta det hända igen. Man skulle aldrig rösta på ett parti som skyllde samhällets problem på någon annan folkgrupp. Man skulle aldrig tro på att det bara behövdes en handlingskraftig ledare som skulle lösa alla problem.

Men nu står man här, och det tredje största partiet låter som en dålig inspelning när de upprepar precis samma gamla unkna argument som hördes då. Och de som har makten vill införa lagar som gör gränserna mindre öppna, för annars går det åt skogen med välfärden. För den är viktigare än människoliv. Jag tror inte alls att den inte går att rädda samtidigt som vi räddar människor, men makthavarna håller inte med.

Och det skrivs debattartiklar där skribenten inte kan förstå hur det kan vara fel att göra skillnad på vi och dem, vi som har betalat skatt och de som inte har rätt till våra bekvämligheter… Som fred och frihet, då?

Och så mitt i alltihop, i det dånande havet av hat som stormar runt om en, tänker man tillbaka på sin skolgång och kan inte minnas en enda lektion i vad man skulle göra om för många andra missade de där lektionerna och faktiskt inte tänker, eller till och med tänker fel. Om för många andra ropar efter en ny ledare som kan ställa landet tillrätta igen efter allt kaos som uppkommit efter strömmen av flyktingar.

Vad man skulle gör om för många tycker det är bra att bränna ner flyktingboenden. Om för många andra går till våldsam handling mot de som tydligen har orsakat alla problem vi har i samhället.

Personligen har jag inte mött någon av alla dessa flyktingar ännu, så är landet verkligen fullt nu?

Dotterns dagis håller fortfarande öppet och det är väl den viktigaste delen av välfärden jag utnyttjar. Inga varsel om att det kanske kommer att ändras.

Så vad kan man göra? En del skriker om omval, men det finns ju inget att rösta på. Det enda parti jag känner till som fortfarande vill ha öppna gränser är Piratpartiet. Ära åt dem. Problemet är bara att de nog är för okända och de har antagligen för lite pengar för att de ska kunna vinna valet. Tyvärr.

Och i nuläget sätter jag inge stort hopp till mänskligheten. När så mycket hat brinner i folks sinnen.

Vad är det meningen att man ska göra nu?