Jag tyckte det var modigt att skicka avokados till mig i en matkasse och inte ha med dem förrän i sista receptet, som dessutom var märkt “tuff”. Och jag visste att frågan skulle komma, så jag blev inte alls förvånad när Kirsi ställde den: “Man får väl laga maten i vilken ordning man vill?”. Ja, och det är det jag gör. Jag ska förklara.

Jag tycker maten har blivit ett större och större problem. Jag känner mig så trött och stressad över så mycket på fritiden så att bara att hitta på något annat att äta än makaroner och köttbullar känns ofta oöverstigligt. Nu dör ju ingen av att äta köttbullar ofta, men det blir lite tråkigt att bara äta köttbullar, kycklingfilé, fiskpinnar. Köttbullar, kycklingfilé fiskpinnar. Repetera.

Dessutom ska man ha grejer hemma. Det är värsta projektet, och så får man ändå bara stekta halvfabrikat, typ.

Så vi skaffade matkasse. Maträtterna i den är av typen “tar 50 minuter att laga, så vi beskriver det som ‘snabb'”. Det vill säga lite småmeckigt. Men det är så rejäla portioner, så jag behöver inte laga mat varje dag. Och det är mycket nyttigare än halvfabrikatmåltiderna jag brukar göra.

Det viktigaste problemet matkassen löser är att jag orkar inte planera mat och inköp längre. Alls. Yosh började fråga om han skulle göra den eller den rätten först och jag fick nästan panik, för jag ville inte besluta om det. De står i en ordning i receptboken, gör dem i den ordningen! Annars tappar den en del av sin poäng.

Det sista receptet vill jag göra på helgen. För det står “tuff” på det receptet. Inte “snabb” eller “medel”, utan “tuff”. Det översätts till “skitkrångligt som tar lång tid och mycket energi” i mitt huvud. Det är ingenting jag tänker stå och göra på kvällen efter arbete, dagishämt och barnmatning. Ja, för Idun är väldigt hungrig när jag hämtar henne och har alltid “precis ätit frukt”. Så jag tror inte på att en till frukt kan hålla hungern borta så länge att hon kan få mat efter någon timme. Så det blir mat på en gång. Tex från en matlåda från föregående matlagning.

Sedan kan man laga mat.

Jag hade ju naturligtvis kunnat laga detta förra helgen. Men jag orkade verkligen inte. All min energi gick åt till besöket på färgaffären och åt städningen.

Så nu har jag skyllt ifrån mig. Om avokadosarna är övermogna är det alltså helt och hållet någon annans fel. Jag hoppas det är klart.