image

Inatt är det lussevaka! Förr var natten mellan 12:e och 13:e den längsta natten (längsta mörkret, ‘natt’ är tydligen en omdiskuterad definition) på året eftersom kalendern som användes då gjorde att vintersolståndet sammanföll med just denna natt.

Man stannade uppe för att hålla vakt mot onda andar under denna farliga natt. När ljuset åter grydde festade man med en riktigt stor frukost.

Här är wikipedia, men jag lästa ovanstående någonstans på mobilen när jag skulle leta recept på lussekatter. =) Jag och Idun har tittat på trolltider också, för årets julkalender har ju inte med några traditioner att göra över huvud taget, så det känns dumt att det ska bli hennes första som hon verkligen tittar på. I den bakar de solbröd i första avsnittet och de håller på med en massa olika riter för att solen ska komma tillbaka. Och det var ju det alltihop med jul handlade om från början, innan kristendomen kom till norden.

Vi ska åka till Iduns mormor strax och baka solbröd… eller lussekatter… eller julkusar! Jag tror det blir julkusar. Det är ju det man brukar göra. Här kan ni läsa om lussebullarnas olika utformning. Gör det, nästan ingen verkar veta skillnaden mellan en lussekatt och en julkuse enligt min erfarenhet!