Den här bilden dök upp på Facebook:
10438533_10203818678658093_1014252684444905479_n
…och emedan man typ kan hävda att det som står där är sant vill jag inte vara med om det. Så här kommer min lista istället.

 1. Livet kan verka hårt och orättvist, men hårt arbete kommer ge dig mer än om du inte arbetat. Snällhet mot medmänniskor kommer ge dig många vänner som hjälper dig när du minst anar det eller när du behöver det mest. Helt rättvist kanske det inte blir, eller så jämnar det faktiskt ut sig i längden. Om det så än beror på karma eller på att den som strävar efter något till sist når fram låter jag vara osagt.
 2. Dina vänner som du skaffade i punkt ett bryr sig om ditt självförtroende. De kommer att peppa dig när det är tufft, mot att du peppar dem tillbaka när de behöver det. Det kommer hjälpa dig prestera mycket mer än du tror är möjligt.
 3. Vissa ärver firmor och får en fin bil av pappa. Andra måste arbeta hårt för att få det. Oavsett är det inte märket på bilen som kommer att göra dig lycklig. Du kanske inser att du inte ens tycker att en bil är särskilt viktigt, och att du hellre får arbeta med något du tycker om än att leda ett företag. En företagsledare hinner inte göra så mycket av det där de anställda gör. Det är därför man har anställda. Är det viktiga för dig att driva eget företag är det faktiskt inte så svårt som du tror. Börja med en enskild firma på verksamt.se och se hur långt du kan ta det!
 4. De flesta chefer är snälla mot dig om du är snälla mot dem. De tjänar ingenting på att du är olycklig. Var tydlig med vad du behöver för att må bra och därmed prestera på jobbet, så är chansen stor att du får det.
 5. Det finns inga karriärmöjligheter i att göra något du avskyr. Acceptera sådana jobb om du tycker att det är värt det, till exempel om du vill köpa något för lite sommarjobbspengar. Det är även fint att kunna skriva i sitt CV att man arbetat med något varje sommar innan man slutar skolan. Men ibland är det viktigare att må bra och att utvecklas. Om du har pengar så det räcker utan det där jobbet som du skulle avsky, tacka nej.
 6. Ja, ok. Om det du gjorde inte föll väl ut är det bästa att stå för det. Och det är ännu viktigare att stå för det inför dig själv så att du kan lära dig av det. Kom ihåg att det inte finns några misstag, bara lärdomar. Om du faller, borsta av dig och försök igen.
 7. Hela livet är en enda stor och lång chans. Om du inte lyckas som du tänkt kan du alltid göra om och göra rätt. Du kanske inte alltid får en ny chans med samma människor eller på samma plats, men det är aldrig kört. Se punkt 6.
 8. Jag är säker på att du inte tycker att dina föräldrar är tråkiga egentligen. Moving on.
 9. Njut av att det finns sommarlov medan du går i skolan! Om du inte blir lärare förstås, då kommer det finnas något sommarlovsaktigt då med. Jag är inte säker på hur det fungerar. Senare i livet kommer du märka att allting liksom har en rytm som speglar skolloven, men du får själv välja när du lägger din semester. Om du inte väljer att arbeta i någon säsongsanställning, då. När barnen har ledigt är det väldigt många som också tar semester, vilket gör att det blir lugnt i städerna men trångt i skidbacken eller på stranden. Det kan vara skönt att arbeta under loven eftersom det blir väldigt lugnt då på många arbetsplatser. Eller så kanske du får chansen att vikariera för en av dem som tar ledigt med sina barn. Eller så tar du ledigt med alla andra.
 10. Nej, TV är inte på riktigt. Folk glor mycket mer på TV i verkligheten. Hm.
 11. Var snäll mot nördar. Var snäll mot alla. Utgå från att alla som beter sig märkligt har en god orsak till det. Se även punkt 1.

Så. Var inte det bättre?