Det var faktiskt förfärligt. Vår dotter har lyckats tömma ur mitt körkort ur min telefonplånbok och trots ihärdigt letande samt städning av alla golv har vi inte kunnat hitta det. Jag har nu beställt handlingar för ett nytt. Jag måste vara den person i Sverige som hämtat ut flest körkortsplastbitar jämfört med hur länge jag har haft det…

Nåja, om vi bortser från miljöaspekten så är det ju lite oroväckande att barnet redan gör revolt och det genom att trampa på en av mina allra ömmaste tår! Jag har nämligen aldrig missat ett val sedan jag fyllde 18. Inte ens då jag arbetade i “fel” vallokal hela valdagen. Det utspelade sig nämligen på den tiden då förtidsröstning inte var uppfunnet än. Dessutom var jag lite sen med lösningen. Jag lyckades lösa det genom att ringa någonstans (skatteverket antar jag) så de fick faxa personbevis till faxen som av en händelse stod i mitt föräldrahem på den tiden. Därefter fick jag skicka min far att bud-poströsta. Det tråkiga med det var ju att min röst inte kunde räknas på valnatten. Så resultatet som presenterades då var utan min röst. Det kändes lite tråkigt, faktiskt.

Nåja nog om det.

Det hände sig nämligen i år så att jag inte alls kunde minnas var jag hade gjort av passet när vi flyttade. Det innebar att barnet lyckats göra det mycket svårare för mig att rösta i EU-valet som ju pågår nu. Ja, förtidsröstningslokalerna är redan öppna. Supervalåret är NU och inte i höst. Kände du till det? En del journalister verkar ha missat det. Ingen nämnd ingen klämd (eller glömd för den delen).

Jodå, det går att rösta utan legitimation. Man behöver antingen känna personen som jobbar i vallokalen, eller någon som man tar med sig, och som intygar vem man är. Källa. Men det är ju inte alltid det går att ordna folk jobbar ju osv.

Men *trumvirvel* jag hittade passet idag!

image

Så nu tänker jag rösta imorgon!

Och eftersom jag tycker att demokrati är så viktigt, alla aspekter av den, så röstar jag såklart på Piratpartiet. Så att vi kan fortsätta leva i ett ganska demokratiskt samhälle i alla fall. Förhoppningsvis blir det lite mer demokratiskt tills nästa EU-val till och med. Det vore till exempel bra om det dels var lätt att hämta ut information om allt som sker i EU-parlamentet. Och dels vore det bra om vi hade någon oberoende instans vars jobb det var att hämta ut denna information och sedan omarbeta det till lättillgänglig läsning så att man kunde få ett hum om vad som händer till morgonkaffet, till exempel.

Då skulle kanske EU-valet bli något lite mer själklart att rösta i för lite fler.

Dessvärre spår jag ett ruskigt lågt valdeltagande. Och det gör varje röst lite viktigare. Lågt valdeltagande möjliggör för konstiga partier att ta sig in *host SD host* lättare, så alla som tänker rösta vettigt måste rösta!

Men kom ihåg att det är du själv som bestämmer vad som är vettigt. Vet du inte? Läs på alla partiers hemsidor åtminstone! Det är du faktiskt skyldig alla dem som kämpat för allmän rösträtt genom historien.