Här kommer receptet på fullkornsbaguette som jag följde igår när jag fick för mig att baka sådana. Passar utmärkt till soppa, eller som små mackor med ingefäramarmelad på, om man gillar det. Det gör jag.

Ingredienser

25 g jäst (ett halvt paket)
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
12 dl fullkornsmjöl

Gör såhär

 1. Smula jästen i en (deg)bunke. Om du inte har en degbunke går det säkert bra med en annan bunke.
 2. Värm vattnet till fingervarmt (37 grader) och häll försiktigt vattnet över jästen. Rör lite så det löser upp sig. Men rör försiktigt! Jag är alltid rädd att skrämma ihjäl de små jästsvamparna…
 3. Blanda i salt och olivolja
 4. Strö över mjölet.
 5. Blanda. Jag använder en potatisstöt till detta så slipper jag kladda ner fingrarna. De är ganska lätta att göra rent sedan också. Himla bra, tycker jag.
 6. Knåda degen “tills den känns smidig”. Jag vet inte vad smidig betyder helt exakt, så jag knådade tills jag tyckte att jag var less och det inte hände så mycket mer.
 7. Låt jäsa i en timme under bakduk (för mig betyder bakduk kökshandduk, men det kanske egentligen skulle vara någon skillnad. Se till att den är ren, bara!)
 8. Dela degen i fyra delar och forma till långa korvar. Knåda inte! Då åker bubblorna ut, och då blir det mindre fluffigt sedan.
 9. Lägg “korvarna” på en plåt med bakplåtspapper på. Eller en ordentligt mjölad plåt, om du föredrar det.
 10. Låt jäsa 30 minuter till under bakduk.
 11. Pensla med vatten och grädda i 275 grader (Celcius) i en kvart (15 minuter).
 12. Låt svalna på galler utan duk över.

IMG_20140319_095539

Snabbversion av instruktionerna

Här får man lite bättre överblick över arbetsgången:

 1. Blanda, knåda
 2. Jäs 60 minuter
 3. Forma korvar
 4. Jäs 30 minuter
 5. Pensla och grädda 15 minuter (275 grader)

Fundering

Jag undrar om det inte skulle bli bättre att jäsa först 30 minuter och sedan 60 minuter efter att man gjort baguetterna. Det pös liksom ut en del luft när jag delade degen och så. Någon som kan det där med bak-kemi?