Idun har varit lite kinkig med maten jag gjort. Den har inte alls varit så god och slät som den man köper för jättedyra pengar i affären. Jobbigt. Man får ju typ 10 gånger så mycket barnmat om man gör själv, har jag sett på tv.

Igår fick jag tipset av en annan mamma att göra sås när jag lagar barnmat. Jag hade aktat mig lite för mjölet innan, för det är ju fullt med gluten, men nu har ju barnet knaprat smörgåsrån i tre evigheter (när började vi med det? Hon är ju sju och en halv månad nu), så nu ska det väl inte vara någon fara. Dessutom är det ju pasta i barnmaten man köper.

Det var jättelätt, jättegott och jätteeffektivt. Idun åt upp allt jag hade lagt på tallriken utan att behöva trugas ett dugg! Resten står kvar i byttor i kylen.

Så nu gör jag barnmat såhär:

  1. Lägg i saker i en kastrull. Idag tog jag köttbullar och lite ärtor från frysen. Jag skalade även ner en bit morot. Man skalar bara moroten, och sedan fortsätter man skala, så att det lossnar tunna morotsbitar i kastrullen. Då blir de genomkokta jättefort.
  2. Häll på vatten från vattenkokaren och koka ett tag. Man behöver inte koka så länge, allt är ju ätbart som det är. Har man i rå fisk eller kyckling (eller annat som inte ska förtäras rått) får man koka tills man är säker på att det är genomkokt.
  3. Sätt en sil på en bytta och häll av allt så att matbitarna hamnar i silen och avkoket i byttan.
  4. En klick smör i kastrullen och lite mjöl. Rör med en visp så det inte fastnar medan man värmer.
  5. Häll tillbaka vattnet från byttan till kastrullen och fortsätt rör och koka en stund.
  6. Vrid av värmen och stavmixra matbitarna i byttan.
  7. Häll ihop så är det klart!

Allt är nu ganska varmt, så det behöver svalna en hel del innan barnet ska äta.

Idun tyckte om det, och om vitaminer och annat tjafs hamnade i vattnet istället för maten när jag kokade, då kom det ändå med i maten genom såsen. Perfekt, ju!