Vad jobbigt det är med copyright!

Vi hade musik på när jag filmade Idun som lekte med babysittern. Jag tänkte inte på att det inte var fri musik, utan musik från Spotify. Jag tänkte snarare på att musikvalet sa lite om stämningen som var just då, och att det var kul att visa att Idun lyssnade på just det.

Nu vill jag inte skriva vilken musik det var, för då kanske ni lyssnar på den på Spotify eller grooveshark eller var ni nu väljer att gratis lyssna.

Nu är videon blockad, för tänk om folk sitter och lyssnar på musiken i min bebisvideo istället för att köpa skivan??? Hur ska artisten då få några pengar?

Inser att jag aldrig kan lägga upp söta videos på barnet om jag fångar henne dansande till musik i framtiden. Inte utan att vara olaglig.

Tänk, det fanns en tid då jag tänkte på folk som begår brott som omoraliska. Nu är jag själv en förhärdad brottsling. Jag har till och med använt mitt barn i ett brott!

Man inser mer och mer att ett rättsväsende inte är så gudomligt och fullkomligt som man en gång såg det. Det är bara ett av flera på planeten. Det är inte absolut rätt att följa just de lagarna. Det kan lika gärna vara så att rätt är att följa helt andra lagar som ett annat folk har. Eller så finns inget felfritt rättssystem.

Flattr this!

3 reaktioner till “Vad jobbigt det är med copyright!”

 1. Det bästa vore såklart att vända ryggen till all ickefri musik. Jag ser det som den digitala motsvarigheten till veganismen… 🙂

  Genom att vända upphovsrättsindustrin ryggen så skapar vi ett tryck på industrin att omlicensiera och tänka nytt. Tror det är det snabbaste sättet till reform, men samtidigt är det fett svårt att leva utan all populärkultur man gillar…

  1. Jag gjorde faktiskt det en gång. Jag höll ut ett helt år.

   Det som var jobbigast var att stå emot när kompisar var helt ”men kom igen, gå och lyssna på den här låten nu!!!”

   Till slut orkade jag inte stå emot mer, men jag söker fortfarande inte upp ny kommersiell musik själv. Jag lyssnar inte på radio eller tv, men ändå letar den sig till mig.

   Musiken i bakgrunden kom från Spotify. Barnets far har installerat det på min dator och loggar in och lyssnar när han är här.

   Själv gillar jag inte Spotify. Men nu har last.fm slutat sälja musik. Det är trist.

   1. Jo, så är det ju. Vad som är rätt är inte samma sak som vad som är lättast. Hade det varit så hade alla varit vegetarianer, elbilen hade för länge sedan utkonkurrerat bensindrivna diton och fusionskraften skulle vara en realitet. Kanske. 🙂

    Jag kan endast rekommendera status.net och MediaGoblin som förmodligen kommer bli nästa revolution inom digital distribution, förmodligen det största att hända sedan Youtube skapades, App Storen uppfanns eller kanske t.o.m. internets födelse. Personligen är jag övertygad om att CC-licensierade verk är framtiden, men det kommer dröja ett bra tag innan CC blir mainstream.

    Upphovsrättsföretagen börjar dock mer och mer putta folket i den riktningen… 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.