Jag har velat skrika om detta länge, för det skär sönder mig inifrån när jag tänker på det. Jag har känt att jag inte vet tillräckligt för att formulera mig, och jag har inte haft tiden att läsa alla länkar jag fått från vänliga själar.

Men nu finns det en film som går bra att titta på även med en orolig unge i famnen. Den finns här! Gå och titta.

Har du tittat? Kom igen, det är bara en halvtimme och det handlar om hela vår framtid. Så. Bra.

Det gör så ont i mig detta. Varför gör vi såhär? Jag möter så många som ilsket gruffar om att samerna minsann bara borde flytta sig, för det är någon annan som äger marken. Jovisst, andra har fått papper från staten om att de är ägare. Vad har samerna fått? De som bott på och brukat markerna i tusentals år!

Det är som att valfri annan nation skulle bestämma att Sverige bara är ett påhitt och börja skriva papper sinsemellan om att marken här tillhör dem. Och sedan komma hit och vilja hugga ner träden och utöva gruvdrift och plocka hem vinsterna. Nej, förresten, det är inte precis som. Det ÄR det som händer! Tror ni Beowulf är ett svenskt företag och att vinsterna kommer att hamna i Sverige? Då tror ni nämligen fel. Svenskarna förväntas flytta på sig. Och för det ska vi offra vår natur och vårt urfolk. Och nej, det är inte bara natur som i “kolla vad snyggt, en massa granar”. Det är natur som i rent vatten, luft som går att andas och en plats där vi med gott samvete kan uppfostra våra barn utan att de förgiftas eller behöver fråga oss varför vårt folk inte är lika viktiga som de företag som utnyttjar och skövlar.

Här är filmen igen, inbäddat, ifall du missade länken ovan.

Det slår mig att egentligen är stat och polis bara ett påhitt. Det är bara människor som skrivit på pressad pappersmassa och kommit överens om hur saker och ting ska gå till. Varför skulle en stat vara viktigare än en annan? Kanske är det dags att samerna tar tillbaka sitt land och skriver egna papper och tvingar skövlingsföretagen att flytta på sig. Kanske borde Sápmi ha en egen polis?