Det finns massor av grejer man vill göra. Man hinner inte. Dygnet har bara 24 timmar, och 8 av dem behöver man sova (om man är som jag. För enkelhetens skull utgår jag från att alla är det i denna bloggpost.).

Stressfaktor

Är det veckodag behöver man vara hemifrån cirka 10 timmar om man jobbar heltid och har obetald lunch (jag räknar in restid också). Någon timme går bort till frukost. När man kommer hem behöver man antagligen ägna någon timme åt mat och så. Det blir 4 timmar kvar. I slutet av dagen.

Det här är fakta, och man är inte dålig för att det är så. Man är inte dålig om man är en aning trött när man kommer hem heller. Har man ett fysiskt jobb är man antagligen trött i kroppen, och har man inte det är man antagligen trött i huvudet. Det är man antagligen i vilket fall som helst. Bara att man varit och jobbat hela dagen är ju faktiskt skäl till att klappa sig själv lite på axeln och känna sig duktig. Även fast man är så fantastiskt jättebäst så att man klarar av det varenda veckodag 47 veckor om året. Det förringar inte det hela. Känn dig duktig, du. Det är du värd.

Så mitt knep är som följer: sätt ett rimligt mål, och sätt det förskräckligt lågt. Klara av en sak. Allt utöver det är bonus och ingenting som måste göras.

Det kan vara vad som helst, plocka upp i ett rum så att där kan dammsugas. Hinner du inte dammsuga så är det målet imorgon. Om du inte har lika stökigt som jag kan målet vara att dammsuga, och skura kan vänta. Hinner du skura också är det bonus-grej.

Kommer du på dig själv med att tänka “men jag måste ju…” om något utöver din enda måste-grej, då behöver du stanna upp och tänka på att du inte måste det alls det. Du har ju redan valt en sak du måste göra, och sedan är du klar. Det betyder inte att du inte får göra annat, bara att du inte måste. Det är en attityd-sak, och ljuger du för dig själv kommer din kropp att tala om det förr eller senare.

Sedan är det väl ändå tillåtet att vara lite ledig? Se på TV, blogga, läsa tidningen, ta en promenad eller vad du än gör på din egen tid. Jag läste någonstans att man sover bättre om det sista man gör inte är att vara runt på sociala medier som Twitter och Facebook eftersom de stressar upp en, så jag har vigt sista timmen till att läsa. Man kan softa en halvtimme också, så får man 3,5 timmar istället för bara 3 att göra allt-det-där-viktiga.

Men kom ihåg att det inte går att göra stordåd på så kort tid. Man ska klappa sig själv på axeln när man gjort nyttigheter, inte fokusera på allt man inte gjort. Summera dagen i huvudet eller på bloggen, och tänk bara på vad du klarat av. Det räcker.