Såg detta på Twitter. Jag har missat det, så jag tänkte sprida lite.

POLITIK. Ett nytt organiserat motstånd mot datalagringen är på gång i riksdagen. Det kommer att ledas av Jens Holm (v) och Marie Ferm (mp) . Ledningen för Piratpartiet ingår i den så kallade opinionskommittén.
[…]
I ledningen för kommittén ingår även Marie Ferm (mp) Anna Troberg, nuvarande partiordförande för Piratpartiet samt Rickard Falkvinge grundare och före detta partiordförande i Piratpartiet.
Läs mer här

Kortfattat såhär på morgonkvisten innebär datalagringsdirektivet att din operatör behöver spara var du har varit med din mobil och vem du har pratat med, samt all kommunikation du gjort på nätet. Innehållet i dina mail omfattas inte. De sparas ju redan hos FRA.

I den utredning som ligger till grund för det planerande införandet i Sverige (SOU 2007:76 – Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpning) kan man utläsa att det som ska sparas är information om: telefonnummer och/eller IP-adress, abbonentuppgifter, geografisk plats för båda parter, starttid, sluttid och datum för kommunikation, vilken utrustning och tjänst som använts, på- och avloggningstider, samt vilken typ av anslutning det rör sig om. De kommunikationsvägar som omfattas är fast telefoni, mobiltelefoni, internettelefoni, meddelandehantering som e-post och SMS och alla former av internetåtkomst.
Dessa uppgifter ska även lagras för misslyckade försök till kommunikation.
Källa Piratpartiet

Om du inte ser integritetsproblemet så tycker jag att du ska bry dig om plånboken. Att lagra dessa mängder data är dyrt. Mycket dyrt. Vi kommer undan billigare som det är nu genom att betala böterna från EU för att vi inte lagrar tillräckligt information om våra medborgare. Gissa vem som kommer att få betala notan? Antingen får vi höjda avgifter på vår uppkoppling samt mobilabonnemang, eller så ska staten betala för vad den kräver av företagen, och då höjs skatten.