Idag kommer domen mot The Pirate Bay. IDG har en artikel om detta där man skönjer en viss oro över internets framtid.

Tidigare har vi sett att en länk kan vara ett tillgängliggörande, och det är olagligt om det tillgängliggörande är olagligt i det land det tillgängliggörs.

Effekten blir att i stort sett hela internet blir olagligt. I den här posten finns ett flertal länkar. Har jag tillgängliggjort allt som finns på de sidorna? Hur är det med länkar som finns på de sidorna? Borde jag vara väldigt försiktig med var jag länkar?

En annan del i det är ju att det inte är personerna bakom Pirate Bay som lagt upp länkarna. Vad de gjort är att de har lagt upp kod som möjliggör för andra att lägga upp länkarna. Ungefär som det går att göra på Oseriös.net. De kan inte anses direkt skyldiga, utan det gäller medhjälp till brott. Men var är åtalet mot de som utfört huvudbrotten? Har man ens försökt få tag på dem?

Kan man åtala någon för medhjälp utan att bry sig om huvudbrottet? Det verkar så… Åtala går ju. Men det ska bli intressant att se vad hovrätten dömer idag.

Själv sitter jag och är mosig på Dreamhack och ska se debatt i Arena Orange eller hur den nu var döpt klockan 13:00. Det känns lagom.