Som jag skrivit tidigare pågår just nu medlemsmöte för Piratpartiet.

Under detta medlemsmöte var det tänkt att vi skulle ta ställning till nya stadgar samt övergångsregler för dessa. En del övergångsregler innebär att man gör personval nu på en gång, vilket vi inte är förberedda för, och andra att man inte gör det. I ett av förslagen gör man inga personval alls nu, och styrelsen har därför rekommenderat att man röstar på det förslaget. Det hette från början “Förslag nr 2”, men har nu blivit omdöpt till ett djurnamn.

Lite förvirrande kan det bli...

Tidigare idag gjorde så Rick utskick där han uppmanar till att göra som styrelsen har sagt med nedanstående ord.

Jag vill därför lämna en personlig vädjan till alla att hörsamma denna rekommendation från styrelsen…

En del blev upprörda, medan andra inte riktigt verkade förstå varför.

Jag tänkte försöka förklara.

Rick gjorde nämligen två utskick till funktionärer under primärvalet. Eftersom jag inte kan se att detta är hemligt tänker jag posta dem här.

På förekommen anledning vill jag påpeka att medlemsutskick eller andra officiella medlemskanaler absolut inte under några omständigheter får användas till att påverka primärvalets utgång eller avlagda röster på något enda sätt.

Och senare:

På förekommen anledning igen:

Våra medlemsutskick får under inga omständigheter användas till att påverka medlemmarna i hur de röstar i primärvalet. Sådan påverkan involverar särskilt:

– att lyfta fram ett visst kriterium för att välja kandidater (t.ex. geografi, “rösta på kandidater i din egen valkrets eller i ditt eget distrikt”)

– att lista vissa kandidater och inte andra (lista alla eller inga; enklaste sättet att lista alla är att skicka med en länk till den kompletta listan)

– att skicka ut länkar till röstningslistor utan att ha erbjudit alla andra att göra samma sak på lika villkor

Vi har gått till extremer för att alla ska ha samma förutsättningar i det här valet. Jag vet att många bara vill väl, men ingen kandidat får lyftas fram före någon annan i officiella medlemskanaler.

De som vill göra reklam för någon speciell kandidat, eller för en enskild lista, eller för en viss urvalsmetod för kandidater — den är välkommen att göra det på sina privata bloggar, Facebook, Twitter och andra publiceringsplattformar. Inte i partiets officiella kanaler.

Rick

För mig sände detta ytterst tydliga signaler om att omröstningar INTE, ALDRIG ska påverkas av enskilda funktionärer med hjälp av partiets officiella kanaler. Medlemsutskick är så officiellt det kan bli, och alla har inte samma möjligheter att göra sina röster hörda genom dem. Att skriva på sin blogg, Facebook, Twitter och (min personliga åsikti) i forum kan alla göra och är ok.

Det tjorvar dock ihop sig i och med att det är just Rick som gjort detta.

1. Han är vår partiledare. Som sådan syns och hörs allt han gör extra mycket. Det är en anledning till att det blåser på toppen.
2. Konflikthanteringen i partiet är minimal om ens förekommande. När folk blir arga finns det inga rutiner för att hantera detta som jag känner till, så folk gruffar ett tag sinsemellan och så får det ligga och gro tills nästa gång.

Rick har gjort en del grejer som folk gruffat om. Som folk fortfarande är sura över. När han nu gör ett snedsteg så blåses det upp till enorma proportioner.

Rick förstår inte vad han gjort för fel och gör på så sätt saken värre genom att påtala att folk har fel i sina känslor om upprördhet.

Nu pågår en omröstning om ajournering eftersom allt blivit så rörigt.

Smart? Ja, det vet jag inte. Detta möte kom lite hastigt på och det kommer i så fall nästa också att göra.

Å andra sidan startades omröstningen om övergångsregler plötsligt om med nya namn på alternativen en lördagskväll. Jag fick denna info i telefon från en annan medlem, annars hade jag missat det och alltså inte fått någon röst (jag hade ju redan röstat). Det i sig är inte heller bra ur demokratisynpunkt.