Idag börjar rättegången mot the Pirate Bay (TPB) i hovrätten.

Nu ska de tydligen (enligt artikeln som jag inte riktigt hinner läsa ordentligt just nu) ta reda på om det fanns uppsåt.

Jag tycker fortfarande att tjänster som kan användas till både gott och ont är just tjänster för andra och den som använder dem ska hållas ansvarig för vad de gör där.

En ägare till ett forum är inte ansvarig till vad för dumheter någon skriver där i min värld. Sätter man upp en facebook-sida är det FORTFARANDE den enskilda personen som skriver saker där som är ansvarig till vad den gör. Oavsett om personen som satt upp facebook-sidan hoppats att någon ska skriva något dumt.

Lägger man upp en sida och säger “dela vilka länkar ni vill” är det den som lägger upp länken som är skyldig till det, och den som tillhandahåller innehållet på vilket länken pekar som är skyldig till det. Vi blir ju tvungna att stänga av internet om Telia ska vara skyldiga till allt folk gör där.

Jag får dock uppfattningen att förenklingen av verkligheten som har skett är, att de som länkat på TPB (den som lägger upp en torrent lägger upp en länk och ingenting annat) har begått upphovsrättsintrång (på något sätt) och killarna bakom TPB har skrattat.

Mja, säger jag bara. Vi får tydligen vara försiktiga med vart vi länkar. Nu har jag ju tex länkat till DN’s artikel, och alltså gjort den tillgänglig för fler. Eftersom DN själv lägger ut den på nätet är det nog ok. Men om jag fotograferar en icke gratis papperstidning och lägger ut på bloggen, är det då upphovsrättsintrång att länka till min blogg?

Jag tycker det hela låter ganska snurrigt.

Det blir ju ännu värre om tex Blogspot då ska vara medskyldig till upphovsrättsintrång om någon genom deras tjänst länkar till min bloggpost med fotot.

Nu var det ju visserligen en tracker inblandad också. Den hjälper länkarna att fungera. Som ägare av en tracker kan man vad jag förstår inte styra speciellt över trafiken som går genom den. Jag måste säga att jag inte kan sådan teknik och inte förstår den riktigt. Men jag sitter å andra sidan inte och ska döma ägaren av den som använder tekniken.

För mig är trackern lite som en bit av internet. Typ som en router. Jag har ingen bra IRL-liknelse för det. Inte som fungerar.

Nepp, nu måste jag skynda mig iväg.