Igår skulle den här texten kommit upp här, men vi får väl skylla på tekniskt strul (jag var inte i närheten av rätt inbox igår), universums lagar om alltings jävlighet eller om vi har riktig fantasi; små gröna internettroll som snott med sig texten in i ett särskilt mörkt hörn av internet. Vad de gjorde med den där vet jag inte.

Förlåt. Jag ska sluta hitta på ursäkter nu. Här kommer Mab!

Det här är fjortonde dagen i min gästbloggsturné som jag kör fram till valet hos olika pirater runtom i landet.

Jag har nu kommit fram till Malmö, och börjat peta lite smått i det som händer lokalt här. Bland annat har jag tagit på mig att hjälpa till lite med valvakan i Malmö, och tänkte titta inom valstugan i Lund imorgon för att se hur allt går där. Det ska bli spännande att se vad som händer lokalt här nere i Skåne nuförtiden. Även om jag försöker att följa det mesta som händer i partiet via nätet så är det inte alls samma sak som att vara på plats och se det med egna ögon.

En sak som lundapiraterna ville ha med mig på var utdelning av foldrar i brevlådor, vilket var en smula roligt eftersom det var en sak jag tänkt skriva om nu i min gästbloggsturné, men ännu inte hunnit med. Så det fick bli ämnet för dagen.

I EU-valet förra året testa partiet på en del olika ställen att köra direktreklam i vissa bostadsområden. De rapporter jag hört pekar på att det gav ett tydligt utslag i de bostadsområden där så skedde, med upp till över det dubbla resultatet jämfört med samma kommun i stort. Med tanke på att vårt stöd, med ett par undantag för studentbostadsområden, var förhållandevis jämt i landet i övrigt är det svårt att dra någon annan slutsats än att direktreklam fungerade.

Nu är det inte många dagar kvar innan valdagen, men ännu finns det en stor grupp osäkra väljare som mycket väl kan tänkas besluta sig för att lägga sin röst på oss. Det som krävs är den lilla knuffen som får dem att faktiskt ta det beslutet. En sådan knuff kan vara ett blogginlägg, en tidningsartikel, en affisch eller flyer på stan. Men det kan även vara en folder i brevlådan.

Det finns ett par saker som gör att direktreklam ger fördelar gentemot konventionellt flyersutdelande. En sådan fördel är att folk är mindre benägna att kasta något som kommit i brevlådan direkt än vad de är att göra samma sak med en flyer i handen. Det beror inte på någon stark vilja hos folk att läsa reklam i brevlådan, utan handlar snarare om något så enkelt som att det är lätt att bara släppa en flyer som man fått i handen och låta den ligga på marken och bli någon annans problem. Men om man tagit in posten och hittar samma flyer där måste man aktivt gå med den till pappersinsamlingen om man vill bli av med den. Då är oddsen att den får ligga framme en stund, och därmed ökar chansen att den ska bli läst.

En annan fördel är att direktreklam i brevlådan kan nå många i samma familj, och med lite tur även skapa en diskussion mellan alla i bostaden, som kan göra att intresset för oss ökar då de yngre, som oftare är mer insatta i vår politik, kan agera som våra tillskyndare i debatten.

En annan sak som är fördelaktigt när det gäller direktreklamsutdelning är att den i princip kan ske när som helst på dygnet. I vissa bostadsområden kan det visserligen var omöjligt att ta sig in i trapphusen och lägga i alla brevlådor utan dörrkod, men i övrigt finns inga hinder från att dela ut foldrar i brevlåder när som helst under dygnet.

Så därför skulle jag vilja uppmana alla aktiva som läser det här att gå igenom hur mycket valmaterial ni har kvar och lägga undan det ni tror er behöva fram till valdagen. Sen är det bara att identifiera vilka områden där det bor en stor andel unga/studenter och börja dela ut överskottsmaterialet där. Se till att stoppa in en valsedel i alla foldrar ni delar ut.

Och som alltid annars bör ni göra ett utskick till medlemmarna där ni efterfrågar hjälp med utdelandet. Har ni tur bor det någon hurtfrisk människa som tycker om långa kvällspromenader i er kommun, och då slipper ni ju göra mycket av utdelandet själva. Eller så får ni i alla fall sällskap på promenaderna.

Berätta förresten gärna här i kommentarerna om vilka områden ni har täckt så att vi kan följa upp efter valet vilket genomslag det fick i resultatet.

Imorgon fortsätter min gästbloggsturné på Emil Isbergs blogg. Håll utkik efter mig där!