Janne tipsar om Hannas insikt i att internet i Sverige inte är så utbyggt som man skulle kunna tro, eller hoppas.

Hennes föräldrar behöver gå ut och sätta sig på en sten för att skicka mail till henne. Och hon själv kan inte ringa ens. Det är nog bäst jag tar med mig min Nokia till Norrland imorrn, för jag har ju också en Desire, och de verkar inte så bra på att snappa upp täckningen, tydligen.

Rick kallade Spanien för ett u-land i julas på grund att han hade så dålig täckning. Unni Drougge störde sig strax före det på att hon blev lurad av en operatör i Frankrike och uppkopplingen var dålig.

Själv störde jag mig länge på att det bästa min mor kunde erbjudas var 56k-modem som gick i sisådär 20k. Sedan satte de upp en 3G-mast mitt i en hästhage, till omgivningens förtret. Själv är jag lite skeptisk till att det är så nyttigt med all den här strålningen, men den grodan är liksom kokad för länge sen för oss som bor i en stad.

Jag måste ändå hålla med Hanna. U-landet behöver vi inte åka långt för att hitta. Det är bara att ta sig utanför de tätbefolkade områdena och se efter. De fina kartorna som operatörerna visar upp borde faktiskt granskas. Uppenbarligen stämmer de ju inte överens med verkligheten, och hur ska man som konsument kunna göra ett bra val när den informationen man har att gå på är rent ljug?

Vissa operatörer kanske inte förstått det, men teckning är inte detsamma som täckning. Man kan inte bara rita täckningskartan med krita och sedan sälja med argumentet att man är den som ritat mest på sin karta.

Piratpartiet vill ge Svenska folket något det som Post- och telestyrelsen (PTS) lovade 2006; Bredband till alla. Hastigheten är högre, men så är också datumet 10 år senare. Löftet från PTS hittar jag iofs ingen hastighet på, men jag kan tänka mig att de tyckte att 1Mb var bredband, vilket man kanske kan hålla med om att det var 2006. För att Internet är en del av samhället nu. En del alla fullvärdiga medlemmar i samhället bör få tillgång till. Och några andra finns det väl inte, eller?

Under tiden vill de rödgröna satsa på kultur, och vill att alla som skapar ska få betalt. Jonathan tycker att det är ett glädjande besked och skickar en faktura. Möjligen har rubriksättaren missat lite. Vissa av förslagen låter ju bra, som fri entré på museer, men är vi fortfarande kvar i diskussionen om alla kulturskapare ska få betalt? Vilken annan yrkesgrupp kan bara sätta igång och arbeta utan uppdragsgivare och sedan kräva betalning?

Men jag ser ju fördelen. På det sättet kan vi ju få ner arbetslösheten till noll. Bara ge papper och kritor till alla arbetssökande på arbetsförmedlingen. Kan de inte rita fint finns det säkert någon mobil-operatör som behöver fler alster att visa sina blivande kunder.