Pacman fyller tydligen 30 år. Google firar detta genom att implementera ett pacman-spel i sin logga.

Ganska gulligt, tycker jag, men alla är tydligen inte lika glada.

Jonas länkar mig till en norsk artikel;

Teknikreportern Steve Tilley twittrar: “Jeg hører at det spilles «Pac-Man» fra mange av datamaskinene på kontoret. Google ødelegger produktiviteten over hele verden i dag”

På Wired var det tydligen ännu värre:

– Produktiviteten i på Wired-kontoret, og sannsynligvis også på ditt kontor, har vært nærmest ikke-eksisterende, takket være en sulten, liten, gul type, en mengde prikker og fire spøkelser i sterke farger, skriver de på sine nettsider.

Den store populariteten skal ha ført til at Google i flere bedrifter ble blokkert, for å forhindre spilling i arbeidstiden.

Ja, jag vet inte hur folk är funtade. Det är faktiskt flera saker som är anmärkningsvärt med det där.

  1. När man är på jobbet så jobbar man väl? Spela spel kan man göra när man kommer hem.
  2. Är Pacman verkligen SÅ roligt? Jag tycker det finns betydligt mer fängslande spel. Pacman kan jag väl spela om jag har tråkigt, men det fångar liksom inte min fantasi riktigt.
  3. Arbetsgivarens lösning är att blockera den största sökmotorn på Internet. Det företaget måste ha stora interna problem till att börja med…

Eller så är det inte i företaget problemet ligger, utan i arbetsgivarens syn på internet. Om folk tar för långa raster när de går ut för att ta luft så låser man väl inte dörren?

Men jag tror att det finns ett utbrett problem i att man inte ser internet som en del av verkligheten, trots att vi spenderar så mycket tid där. Det är som att låtsas att människor inte behöver äta och konstruera arbetstiderna efter det.

Lösningen borde istället ligga i någon sorts “there’s a time and place for everything”. Censur och förbud är sällan något som egentligen löser det verkliga bakomliggande problemet. Lite som att ta en värktablett istället för att ta ut spiken man råkat få rakt genom handen.

Det problem som först och främst måste lösas är att synen på internet som en del av människors vardag, som en del av samhället måste bli lika verklig som det faktum att internet inte är någon övergående fluga. Först när man har en nykter syn på sin omvärld kan man konstruera vettiga lösningar på de problem som faktiskt finns.

Men apropå att göra sitt jobb så är vi mer organiserade i Piratpartiet Västmanland nu. Vi hade kickoff i torsdags som blev väldigt lyckad. Would you like to know more?