Aftonbladet meddelar på sitt sedvanligt snurriga vis att vem som helst kan se var jag är. Sedan läser man vidare i artikeln och sluter sig till att jag antagligen först måste ha registrerat min telefon på siten lociloci.se, och att rubriken behöver översättas till imperfekt. Man kan nämligen på siten läsa följande.

2 Maj 2010: Lociloci blev inatt utsatt för ett hackerangrepp.

Siten stängdes ner omgående när detta upptäcktes i natt.

Du som medlem påverkas inte av angreppet – dina uppgifter är i tryggt förvar.

Under några timmar igår spreds ett program som kringgick vår registreringsprocess.
Vi kommer att kontakta dom personer som eventuellt kan ha påverkats av det inträffade.

Fast här låter det ju som att min mobil inte behövde vara registrerad. Någon direktlänk till flashback-tråden hittar jag inte just nu.

Oavsett hur det ligger till är min poäng att det finns nyfiket folk därute. Det finns folk som funderar så mycket på om de kan att de glömmer fundera på om de bör.

Och system kan alltid knäckas. I detta fallet verkar det ha varit en fyrsiffrig kod som man kunde prova sig fram till, för skaparen av systemet verkar inte ha förstått att information är åtråvärd.

Det borde man kanske ha förstått. Information vill vara fri, heter det ju. Men sanningen är nog att nyfikna vill ha tillgång till information. Oavsett om den kan användas till något eller inte. Man vet ju aldrig…

Den lärdom man bör dra av detta är att man ska vara försiktig med vilken information man samlar in, för man vet aldrig vem som får tillgång till den.

Vissa ser inte ens integritetsproblematiken utan tycker att den informationen kunde ju varit praktisk, även om den inte behövts hittills.

För mig är kopplingen till FRA så urbota tydlig. De har antagligen säkrare system som inte knäcks lika lätt, men informationen blir trots allt insamlad och lagrad. Även om den är lagrad på en säker plats är det minst en människa som håller i nyckeln. Den människan måste förr eller senare bytas ut mot en annan, och vem det blir beror på vart makten ligger den dagen.

Känns det tryggt?