Jag och Jonas drack vårt morgonkaffe till Spanarna på p1, som råkade gå i repris just när vi hade tagit oss upp ur sängen efter valborgens festligheter.

En av spaningarna handlade om företag och annat som uppenbart bryter, eller går runt, regler för egen vinning, och som inte kan eller bryr sig om att dölja det. Ett bryggeri döper sin öl till Fucking Hell med hänvisning till att Hell har betydelsen lageröl och Fucking är en by i Österrike. Normalt får man inte döpa öl efter svordomar, men de har hittat en väg runt det, på samma sätt som TV4 inte visar reklam mitt i sina filmer, utan ju lägger in nyheterna osv.

Frågan lyftes då om fildelning kunde gå under samma brytande av reglerna men tystades ilsket ner med motiveringen “Nej, fildelning är stöld”.

Jag och Jonas vilda diskussioner om huruvida det påståendet är sant eller inte har pågått under lång tid, men har nu lagt sig i en form av tankfullhet. Jag hävdade från början vildsint att fildelning aldrig kan vara stöld, eftersom att den jag “tar av” inte blir av med något, utan snarare hjälps av att jag hjälper till med marknadsföringen, på samma sätt som när musik spelas i ett varuhus för mig. Jag är då alltså mottagare av marknadsföringen, med skillnaden att har jag fildelat kan jag sedan skapa nya mottagare genom att dela med mig av det jag tycker är bra. Jag har svårt att se migsjälv som tjuv när jag hjälper till att skapa engagemang för en artist jag gillar.

Jonas menar dock att om inte fildelning fanns så skulle jag vara tvungen att köpa musiken, och på så sätt så tar jag något utan att betala för det. Han säger att det är ju inte lika illa som att ta en chokladkaka på ica-affären, för att det jag tar är kvar efteråt, men man kan stjäla idéer. Det är helt enkelt en annan definition han använder när han säger stöld, och den definitionen är inte helt ovanlig.

Men vi är båda överens om att det är lite smått onödigt att prata semantik, utan att man måste titta på verkligheten. Fildelning är här. Den kommer inte att avstanna, utan min spaning om denna är som följer.

Kultur har alltid spridits och kommer alltid att spridas mellan människor. Om man inte härmar genom att spela låtar själv eller citera ur filmer man sett så kommer man använda all tillgänglig teknik för att dela med sig till sina vänner.

När tekniken gör framsteg hittar vi nya vägar. Det är antingen förskräckligt eller underbart, beroende på vem som tittar på fenomenet, men faktum kvarstår; det går inte att stoppa.

Så det enda raka är att försöka göra något positivt istället för att springa runt i små cirklar och försöka stoppa utvecklingen. Det går inte att backa in i framtiden.

Lite gamla länkar. Det visar bara att vi sagt det här länge. Det är dags att man lyssnar nu, tycker jag.

Strax efter detta spanades det om sanningar som kommer fram när människor av misstag inte stängt av mikrofonen. Förslaget var då att sätta en mikrofon på alla politiker som alltid spelade in och skickade till media, så skulle de bli tvungna att vara ärliga… eller ljuga hela tiden.

Jag tyckte det var en fantastiskt tanke-experiment. Hur länge skulle du själv orka med att ha tex ett halsband med mikrofon som spelade in allt du sa? Jag gissar 1 eller 2 dygn på mig själv. Mängden självcensur skulle påverka hur jag tänkte alldeles för mycket. Därför att mycket säger jag till vänner som mina vänner förstår, men lösryckt i media… hur skulle det funka?

Betänk sedan vad som händer om man sparar all elektronisk kommunikation, och hur stor skillnaden är. Alldeles för liten, tycker jag.