I en artikel på SvD argumenterar Per Strömbäck för att IPRED inte var så farlig som vi ville få dig att tro. Om jag nu läser rätt så tycker han detta för att det faktiskt bara kommit in en handfull anmälningar och att de alla överklagats. Han skriver då att ingen fått sina uppgifter utlämnade i enlighet med lagen.

Men det kan väl även bero på att om personen i fråga istället blir avstängd på grund av leverantörens rädsla för påföljder, så orkar man kanske inte göra en anmälan sedan. Man har ju redan fått som man ville.

Adam Eltér kommenterar:

Per, du skriver att Ipred är bra eftersom den olagliga fildelningen minskat. Om regeringen imorn gick ut med att man kommer halshugga en fildelare om dagen tills fildelningen når 0% så lovar jag att alla skulle sluta fildela men bara för det skulle inte tillvägagångssättet vara ok. Ipred är en skitlag, oavsett vad den åstadkommit. Ändamålet helgar INTE medlen.

Själv är jag emot skjutvapen i vardagsrummet. Jag anser att det kan vara farligt att hänga upp ett skjutvapen på väggen. Men om jag nu hamnade i ett förhållande med någon som envisades med att ändå göra det, och det efter ett år fortfarande inte hänt att någon plockat ner det och av misstag skjutit nån, då skulle jag inte säga att jag hade fel för det. För DET HÄNGER FORTFARANDE ETT DÖDLIGT VAPEN PÅ VÄGGEN!

Det är detsamma med IPRED. Bara för att upphovsindustrin inte orkar använda lagen av någon outgrundlig anledning ÄN, betyder det inte att det är en bra lag, eller att den inte kan användas på ett oacceptabelt sätt i framtiden.

Sedan undrar jag om den olagliga fildelningen verkligen har minskat, och om det i så fall är tack vare IPRED och inte Spotify, som mina kollegor och kompisar alltid länkar till. Och om det verkligen är så att trafik till Spotify ökat på grund av IPRED eller om det inte finns andra orsaker, tex att det är enkelt att använda. Själv lyssnar jag hellre på Last.fm och så har jag kastat ut vissa av mina principer och köper numera musik igen. För att jag vill ha plastbitarna och vill stödja de artister jag verkligen älskar.

Men det har ingenting med IPRED att göra.