Under mars kommer IIS lägga om sin affärsmodell och istället för att vara registrar för samtliga .se-domäner kommer detta att läggas ut på ombud som blivit godkända som registrarer. De kommer även att skaffa en egen registrar för ägare av .se-domäner som inte vill ha sin domän hos någon annan. Om detta verkar rörigt eller knapphändight förklarat kan man läsa mer här eller här.

Nu har jag, eftersom jag skrev in min adress på one.com när jag höll på med JRK’s hemsida fått ett mail av one.com. De har visserligen ett enklare sätt att godkänna avtalet för domäner än Loopia, man klickar bara på en länk i mailet som säger att om man inte klickar på den länken kommer man få dubbla kostnader. One.com tänker ta 119,00 SEK för de som godkänner. Om detta endast gäller domännamnsförnyelse eller om det är för hela webbhotellet är oklart.

Men… dubbla kostnader? På IIS.se kan man läsa:

För innehavare som väljer att stanna kvar hos .SE Direkt efter den 9 mars 2009 innebär det en prisökning med 20 kronor, det vill säga 140 kronor exklusive moms i årsavgift för ett domännamn. Direktregistrering av ett nytt domännamn hos .SE kostar 420 kronor exklusive moms och sedan 140 kronor i årsavgift följande år. För innehavare som väljer en annan registrar, bestämmer respektive registrar själv priset gentemot sina kunder.

Loopia kommer ta 99 SEK (INKLUSIVE moms). Inte heller de har lyckats med halva priset, men det har de inte sagt heller. Jag tycker det är lite fult av one.com att fara med osanning om priset sådär.

Ännu snurrigare blir det om man kollar på deras prisuppgift på hemsidan deras. Årsavgiften för .se är 95 kronor men 120 efterföljande år. På vilket sätt sparar kunderna pengar när de väljer one.com som registrar?

Jag ogillar dem sedan tidigare då de har en hel del konstigheter för sig. Bland annat ville jag sätta upp min hemsida hos dem men hade ingen lust att flytta vidde.org från Loopia eftersom de var billigare på .org-domäner. Det gick inte vid det tillfället enligt deras mail-support. Telefonsupport har de inte.

För övrigt har det hänt igen. Jag har väl laddat upp nån fil med BOM på igen och knapparna funkar inte som de ska sedan senaste uppdateringen av wordpress (som gjordes via ett automatiskt sätt eftersom jag är lat).

EDIT: Eller så funkar ingenting eftersom jag slog av java i webbläsaren igår för att kolla på dans lilla säkerhetshål… =) *doh*