När jag först hörde om det var jag inte ett dugg förvånad. Jag var redan vagt medveten om att de registrerar vad jag köper. Eller snarare hade jag väl antagit att de gjorde det.

Det är ju inte utan att det tog emot lite att dra kortet när denna tanke väl slagit rot. Jag har alltid haft lite problem med att själva kassörskan kan se vad jag köper. Igår, till exempel. Jag smet in på Ica och köpte varma kycklingklubbor, physalis, avokado och en ost. Jag hade ju tänkt köpa bröd också, men glömde av det. När jag insåg misstaget hade jag redan stått i kö en stund och orkade inte köa igen för att få hem bröd.

Kyklingen och frukten hade jag tänkt äta på en gång medan osten var tänkt till frukost. Men nu börjar min hjärna bråka med mig. Tänk om kassörskan tror att jag ska äta osten till kycklingen? Vad får hon för idéer om mig då?

Numera har jag lärt mig att ignorera de här tankarna. Hon får väl tro vad hon vill om mig då. För om jag inte ignorerar tankarna, då kan jag inte köpa vad jag vill…

I alla fall så drog jag ica-kortet även igår. Vilket innebär att deras dator vet att jag köpte de här sakerna.

Jag vet inte riktigt vad jag ska känna om det hela. Jag har tydligen gått med på det i och med att jag inte har ringt upp dem och protesterat. Eller vad de vill att jag gör om jag inte vill bli inkluderad i deras databas.

Visst är det bra att få 20% rabatt på Norrmejeriers filmjölk? Jag brukar ju köpa den. Men kunde de inte samkört sina register lite isf? Jag bor inte i norrland längre, vilket framgår av adressen de skickat erbjudandet till.

Men där uppstår ju ytterligare problem. Ska de sätta igång att samköra register? Jämföra vad jag brukar köpa med vart jag bor, och kanske vilken storlek jag köper på HM? Så att de kan (för att vara snälla) tipsa mig om lågkalori-produkter om de ser att mitt midjemått börjar bli ohälsosamt.

Vart tog min integritet vägen? Är det värt det? Och om jag tycker det, varför krävs det inte en aktiv handling från min sida för att berätta för dem att jag tycker att deras matregistrering är ok?

Iofs är det väl bara datorer som håller reda på allt detta om mig, men hur synlig är informationen för en människa på Ica nu och i framtiden?