Den som tror att det är utbildande eller upplysande att läsa tidningar måste nog backa när denna ledare läses. Victoria länkar.

Ledaren börjar bra, med en upplysning om att Guter får bidrag för att leva som de alltid gjort trots invasion av annan befolkning på deras mark och krav på skatt och annat. Men sedan får vi veta att detta bara var någon mindre lyckad liknelse. För att vi skulle förstå att det är galet att ge samer bidrag för deras renskötsel.

Det dryper förakt rakt igenom texten. Ledarredaktionen (som står som skapare av denna text) måste vara riktigt rasistiska och anser inte att vi ska bevara något av vårt lands historia. Åtminstone inte vad gäller urbefolkning.

Ett exempel på detta förakt:

Lönsamheten är urusel. Renägarna kräver därför ständigt högre bidrag och förra vintern var riktigt tuff så samerna lyckades få Eskil Erlandsson att betala ut 15 miljon kronor extra för ”stödutfodring”.

Det var de mest föraktfulla dubbelfnuttar jag någonsin sett. Jag som bor bland samer och renar (inte riktigt, men de finns härikring) kan vittna om att förra vintern var det väldigt ont om mat! Renarna for desperat åt alla möjliga håll för att finna mat. Mina samiska vänner var tvugna att fara omkring och flytta på dem hela tiden, för när maten tryter håller de inte ihop. Och jag visste inte om jag skulle jaga bort renarna ur hästarnas mat eller inte. Jag tyckte ju synd om renarna, men hästar måste också äta, och deras ägare vill inte betala för utfodring av andras djur.

Och för allas information kan jag tala om att stängsel som funkar att hålla inne renar med är svindyrt!

Naturligtvis kan man, som med alla bidrag, fundera över om summan är den rätta. Behöver verkligen den och den det och det bidraget??? HELA??? Ja, bidrag behövs. Därför att priset på renkött är inte så högt som det borde vara när det säljs från same till slakteri, renarna kan inte beta på lika stora marker längre därför att ett annat folk har byggt städer och vägar (där renar blir påkörda) och kraftverk och gud och hans moster. Dessutom, som om inte allt detta var tillräckligt, utsätts detta folk för rasism i landets tidningar, som inte ens tycker att de borde ha rätt att ha sitt eget ting!

Många kan inte sitt eget språk på grund av att deras föräldrar fick skämmas för sitt ursprung och lärde inte sina barn att tala. De fick tala svenska, så kanske inte de skulle behöva utsättas för förtryck och rasism.

Så nu får de ju inte vara med i sametinget. Vad är vi skyldiga dem?

Någon undrade “Hur gör man om eventuella marker ska fördelas eller blir det kollektivt ägande? Kan en halvsame vara med i kollekektivet?”
Svaret är att de renägande samerna (alla har inte renar) är uppdelade i samebyar, och varje by har mark där renarna får gå. Men den marken är ibland ägd av andra, så då kan bråk uppstå.

Personligen förstår jag inte hur man kan gnälla över att ren går på mark man köpt på samiskt område. Det hör ju till. Kanske det var därför priset var lågt?

Om jag inte sätter stopp för migsjälv skulle jag nog kunna ranta om detta hela dagen, men nu ska jag ta en samisk tjej och hennes pojkvän till stallet! =)

EDIT: Sofie påpekade att antingen anser man sig vara samisk eller så inte. Hon gillade inte att folk delar in andra på hur många procent av sina gener de ärvt eller inte, så jag tog bort det.