Chi An Gramfors har skrivit en krönika. Först svamlar hon om stöld och blandar ihop begrepp som vi pirater är så trötta att höra nu för tiden. Det beror på att varje antipirat som ger sig in i debatten använder samma argument. Varje gång. Som att vi skulle bli omvända av att läsa just den personens ord. Ge er. Eller hitta nya argument!

Sedan tänker jag låta er läsa det bästa i krönikan. Det är faktiskt så bra så att en pirat skulle kunnat skriva det:

Itunes är den största spelaren på marknaden. Jag älskar Itunes. Men det har sina brister. För det första är utbudet i den svenska versionen erbarmligt dåligt. Knappt någon udda eller smal musik finns att tillgå. Men det värsta är andå att när jag hör en hit på radion så finns den i princip aldrig att ladda ned förrän efter flera veckor. Om ens då. På amerikanska sajten finns den dock. Varför är det så?

Dessutom är det sjukt dyrt med nio spänn för en mp3-låt. Jag får ingen cd-skiva, inget omslag, ingenting utom en låst fil. Jag kan använda filen på max fem datorer. Denna begränsning är vansinning. Fem datorer är inte mycket när hårdvaran uppgraderas minst varje kvartal. Musiken blir låst till gamla datorer som står och dammar i garderoben. Tydligen kan jag avregistrera en dator som jag auktoriserat min musik till, men hur krångligt verkar inte det? Orkar inte ens sätta mig in i hur det funkar.

När Itunes kom trodde jag i min enfald att jag kunde köpa en mp3-låt (eller AAC då) för nio kronor och sen var den min att använda för enskilt bruk hur jag ville. Betalt och klart. Men icke. Det är ju mer som nån slags hyra. Nu lanserar Itunes DRM-fria filer. Hurra! Men då ska jag punga ut med ännu mer för att få använda musiken fritt. Tolv kronor vill de ha för detta. Ursäkta? Varför ska jag betala mer för nåt som borde vara mitt från början?. Dåligt Apple. Jag blir förbannad.
Med billigare och större utbud kan laglig nedladdning konkurrera på allvar med den olagliga fildelningen. Ändå är det så trögt och så begränsat. Så osmart.

För att sätta lite grädde på moset har aftonslaskan (isecores ord) satt en webbfråga bredvid som lyder “Borde det vara lagligt att fildela?”. Undrar vad de som svarar nej på den frågan hade tänkt sig använda nätet till?

Tags: , , ,