Johanna Nylander (som är blå) förklarar bort den här artikeln med att hon inte heller har råd med byxor som kostar 700:-.

Nej inte jag heller, och det är ett dåligt exempel, för det är inte många som har det. Inte egentligen. Däremot har jag sett många köpa de där byxorna för 700 kronor, och sedan i slutet av månaden sitter de och har inga pengar. Och så ska det vara mer synd om dem än om mig, som insåg när förra månadens pengar inte räckte att jag måste leva snålare. Varpå jag inte köpt mig några kläder alls och levt på nudlar (och en och annan öl till festen, det ska väl medges) hela månaden.

Mina pengar räcker då hela vägen fram. Men vem är fattigast?

Nog om det. Regeringen sparkar på de arbetslösa för att få dem att röra på sig. Och det gör de. De springer omkring med CV i handen och letar efter ett jobb. Men när det inte finns något jobb åt dem? Vad gör regeringen då?

Jobbgarantin innebär (enligt artikeln) i praktiken att man inte får några pengar från a-kassan om man är arbetslös för länge. Hur skapar det jobb?

Jag har sagt det förut, och det är detta: låg eller ingen a-kassa gör det billigare att anställa. Folk blir desperatare och tar lägre betalda jobb än de skulle annars. Det leder till att lägstalönerna minskar.

Men innebär det fler jobb? Därom tvista de lärde.

Man kan också se det som så att den som arbetar säljer sin tid och kraft till ett företag. Och företaget betalar för att få arbetet utfört. Men den arbetslösa har inte rätt att kräva ett skäligt pris för det som ska säljas. Är det bra?

Själv måste jag nog gå ur facket. Jag har inte råd att betala 500 kronor i månaden längre. Speciellt inte när jag vet att om jag behöver a-kassa, då får jag nog mindre än jag betalt i fackavgifter. För tänk vad mycket pengar man får på ett år om man får 500 kronor i månaden! Tänk sedan att det dröjer ett par år innan jag tar ut dessa pengar… Det är principiellt fel, men jag har inte nytta av facket eftersom jag är egen företagare.

Så grattis, blåa regering! Ni har vunnit. De svaga har fått det sämre, och facket förlorar medlemmar. Så kan det gå! Snart är vi i USA. Ser ni det?