Igår var helt hysterisk. Och kul. Pappa och Tiap är på besök, så jag ville ju visa allting. Allt på en dag kanske inte var vad jag tänkt mig, men det var vad det blev…

Vi började med Aitte. Det var mycket mer att se där än jag trott innan. Och jag gick in gratis för att jag bor i kommunen. Mycket trevligt. Jag tror jag ska gå tillbaka dit en annan dag och ordentligt lyssna på alla inspelningar som var där. Pappa och Tiap hade lite bråttom för min smak. Men jag bor ju här, så det är inget att klaga på.

Sedan tog vi oss en titt på kyrkan. Den var lika fin på insidan som på utsidan. Lite speciell. Och man kunde trycka på en knapp och få höra lite historia om kyrkligheten i Jokkmokk och så. Det var himla bra. Men jag kände återigen; jag är inte kristen längre. Jag tycker inte att kristendomen är en dålig religion, men jag är så arg på hur den tvingats på folk. Varför kunde inte mina förfäder vara lite starkare? Då hade jag väl säkert hört till asatron nu. Och så är faktiskt kristendomen kvinnofientlig om man läser bibeln för noga. Och om man som jag tror att det finns antingen miljarders gudar eller ingen alls, då är bibelns gud väldigt uppblåst… Men det var inte det detta blogginlägg skulle handla om.

Jag jagade upp sörlänningarna på storknabben en snabbis också. Fiket är ju inte öppet dagtid, men när vi ändå var och for tyckte jag att vi kunde kolla på utsikten. Det är ändå därför man åker dit, och sedan är man glad att fikat är så billigt, för det känns ju som att man måste köpa någonting… De var imponerade av utsikten iaf, och det var ju det som var meningen.

Sedan for vi och hämtade Micke och tog en burgare på statoil för att fortsätta till voullerim. Då ringde Mickes pappa och var ute i Skabram. Han hade kört över “sparbössan” ifall att Micke skulle bli tvungen att fara till Gävle på jobb som det varit tal om. Så vi fick åka och hämta honom och skjutsa ut honom också. Väl i Voullerim tänkte vi kolla på victoriafortet, som far hade hittat en broschyr om. Men Lars upplyste oss om de höga priserna, så vi tänkte om. Vi lämnade av honom i Jämnäs och for till voullerim 6000. De borde bli bättre på att aktivera turisterna… Eller så borde man åka dit när man inte är så trött! Jag insisterade att kolla på bildbandet, som jag tycker är jättehäftigt, men Tiap somnade, och pappas brist på adjektiv i sina beskrivningar av upplevelsen indikerar väl att han inte var så imponerad… kanske. Micke hade minsann redan sett det och väntade utanför.

Jaha, när vi ändå var där kunde vi ju lika gärna fara och titta på utgrävningsplatsen där de hittade alltihop. Så det gjorde vi. Jag hade inte varit där förut, för det var för mycket vatten vid spegeldammen när jag och Micke ville åka dit. Återigen hade det varit intressantare om alla inte varit så trötta. =)

Pappa bestämde sig för att man kunde ju köra upp på berget och kolla på kanonen vid victoriafortet från utsidan iaf. Så det gjorde vi. Imponerande utsikt nummer två för dagen. Och en brant slalombacke.

Men sedan fick det räcka, och vi åkte och hälsade på Lars och Ann-Katrin och fick fika. Pappa fick väl en rundtur utomhus av Lars kan jag tro. Jag kollade ut genom fönstret och utbrast att där fanns det ju två som hade likadana magar! Alla hade ganska roligt åt det. =) Utom pappa och Lars, för de hörde ju inte vad vi sa, och när jag senare berättade för pappa var det inte så uppskattat. “Om man säger åt två människor att de är lika varandra blir det lika förolämpade båda två”… har jag hört.