Kan man brygga kok-kaffe?

Ja, det går faktiskt väldigt bra. Micke tog fel, och när jag upptäckte det hade vi redan druckit upp hela kannan utan invändningar. Skumt… Undrar om det finns fler skillnader än att kok-kaffet inte verkar vara lika finmalet. Det kanske bara är det… Jag märker ingen skillnad i smak på kaffet, men jag är ingen finsmakare heller.

EDIT: Efter mera smakande kunde vi konstatera att kok-kaffe i bryggaren ger en mycket ”rundare” smak än brygg-kaffe. Inte helt ofördelaktigt! 🙂

Flattr this!

4 reaktioner på ”Kan man brygga kok-kaffe?”

  1. Poängen med kokmalet kaffe är att kornen ska vara större och sjunka ner i botten.

    Bryggkaffe tenderar också ha mer bitterhet och ”mer smak” (det är inte alltid bättre). Personligen är jag en kok-kaffe person, perkulatorkaffe och bryggkaffe är lite för bäskt för mig. Dock inte direkt som att det är antigen eller, båda går bra 🙂

  2. Håller med henka. På jobbet har vi perkulator men hemma föredrar jag kokkaffe. Men det måste vara nykokt och absolut inte kokat på sump. Om man råkar glömma köpa kaffe går det bra att koka om ”gammalt” kaffe men då måste man slå på lite nytt vatten och om det finns lite kaffe kvar sätter man i det då blir det nästan som nykokt.

  3. Generellt är det så vitt jag har förstått som så att ju längre tid kaffet är tänkt att ha kontakt med vattnet, desto grövre ska malningen vara. Espresso är väldigt finmalet, och ska bara ha kontakt med vattnet i 20-25 sekunder. Kokkaffe har jag dålig koll på, men visst har man väl kaffet i 4-5 minuter sådär? Bryggkaffe ligger någonstans däremellan.

    Vidare tror jag att det som kan hända när man använder för grovmalet kaffe till bryggning, är att vissa av kaffets aromer inte hinner lakas ur. Om du inte märker någon skillnad, kan det bero på att de aromer som inte hinner lakas ur, är sådana som du inte bryr dig om ändå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.