Fortfarande ologiskt

Näe, jag förstår fortfarande inte hur det hänger ihop i denna artikel. Om det är olagligt att ladda ner musik utan upphovsmakarens tillstånd, varför kan jag inte få betala för den lagligt nedladdade musiken när (och om) jag laddar ner den? Varför ska jag betala för att säkerhetskopiera filer och för att bränna ner musik som jag fått på lagligt sätt? Då kan man ju lika gärna införa en ny skatt som alla ska betala (för typ vare sig man vill eller inte så kommer man höra musiken på någons radio som står och skrålar på jobbet eller i nån affär). Men vänta lite nu. Fanns det inte nåt slags företag som kallade sig radiotjänst, som vill ha mina pengar? Det skumma med dem är väl att de aldrig frågar om jag har radio. Det har jag iofs inte.

För övrigt verkar det ju inte som att aftonbladets reporter var för beslutet direkt, med tanke på vilka citat som finns i artikeln. Uppviglare… Jag hade nog ändå velat veta hur de tänkte när de bestämde det där.

Och så kom jag att tänka på när jag var liten och lekte med Sofia Wijk i Vimmerby när jag var på besök. Vi fick nåt tokryck och låtsades att regeringen (eller nåt, vi visste nog inte så mycket om regeringen då) hade bestämt att allt var förbjudet.
”-Jag ska gå och gunga nu
-Det är förbjudet!”
Sen kutade vi runt i hennes trädgård och hojtade ”allting är förbjodet” (vi hade roligt uttal på förbjudet). Jag undrar om vi inte ändå spådde lite i framtiden med den leken. För om man tänker efter så är alla nya lagar alltid förbud (man tar ju inte och bestämmer att nu får ni göra sådär om ni vill), och det blir ju fler av dem. Det är lättast så. Gör nåt olagligt så att… ja, inte vet jag vad det ska ha för betydelse. Vore det inte bättre att se till orsakerna och jobba från det hållet? Säger man till en unge ”du får inte göra det” så vet man ju hur bra det funkar om man inte har pratat med ungen först.

Flattr this!

5 reaktioner till “Fortfarande ologiskt”

 1. Men det sjuka är att musik och filmbranchen REDAN får lite pengar för allt media (VHS och band har haft skatt på sig länge enkom, cdr och DVD media fick det för nått år sen) och nu ska det dessutom bli olagligt att ladda ner nånting, så vadå.. ska dom ha kakan och ändå äta den?

  Detta kommer inte hålla, det är trots allt en demokrati, det lilla som finns kvar iaf..

 2. Jag kanske skulle läst artikeln (RTFA!!) innan jag skrev.. iaf, det där e nå som sagt har funnis länge på gamla videoband och kassetter, och som dom har i usa sen en tid tillbaka..
  0.4 öre per MB för RW och 0.25 för vanliga? GE DIG NU.

  Ska en DVD kosta vadå, 0,25 * 4500 = 11.25 kr i REN SKATT, det blir ju 15-20 kr för en skiva i dagsläget, eller nästan 50 för en DVD-rw)..
  nä dags o hamstra cd-skivor, såg att cd-r gick för 3 kr om man köpte 25 pack på Datorbutiken… bra ja fick pengar, undrar om jag kan slippa frakten om ja beställer media för 5000kr..

 3. Undrar vad frakten kostar från ytlandet? Om man beställer mycket från nåt stackars land med lågvärderad valuta kanske man kan tjäna på det… *fundrar* Annars skulle jag hamstra nu, men jag har inga pengar att lägga ut på sånt.

 4. tänkte skriva på din ICQ men ja skriver här iställe, efter lite ugglade på forum o så hittade jag en som skrev detta:

  ”Oki nu tar vi och lugnar ner oss här inne!

  Som vanligt har aftonbladet tagit allt riktigt fel! Det är inget bestämt med straffavgift!

  Jobbar på ICA och vi fick idag ett mail om detta där man berättade sanningen om detta utspel från aftonbladet.

  Bakgrunden är att man via det nya lagförslaget får möjlighet att ta ut en kompensationsavgift på dessa medier.

  Dessa avgifter kommer att sättas av intresserorganisationer och EJ av staten!

  Alltså är det inte frågan om någon skatt utan en abgift som kommer att läggas på priset för mediet.

  Kommer ej ihåg namnet på de två organisationer som ska ta ut avgiften men läste att inget är klart utan man bara pratar om möjligheten.”

  Så, det kanske inte är värt o skrika varg nu, men nerladdningslagen kommer igenom 1a… frågan är, hur många miljoner får det plats i fängelset? Kanske ska man bli dommare/advokat för dom verkar ju ha gott om jobb i framtiden

 5. Ja… Med tanke på att 95% (troligtvis, jag gissar) av de som tankar idag redan gör det på ett olagligt sätt (det är olagligt att dela ut materialet), undrar jag hur denna lag ska kunna hjälpa att sätta stora delar av svenska folket i fängelse (eller vad de nu tänker göra)…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.