Texten nedan, innanför strecken är direkt kopierad från Hannahylk’s dagbok på lunarstorm. För att inte tvinga någon att logga in på den tveksamma sidan, så la jag texten här i sin helhet:
__________________________________

”En uppmaning till de vuxna

Föräldrar, nu måste ni lära er att skilja på seriösa ungdomssajter på nätet och farliga ruffel-och-bågsajter – annars riskerar era barn att råka illa ut. Det kan komma som en överraskning för många, men det är faktiskt större skillnad på olika sajter på nätet än mellan en ny Volvo med airbags och en gammal obesiktigad Skoda med körförbud. Det är ert ansvar att ta reda på skillnaden.

De senaste dagarna har farorna på Internet varit i fokus igen och jag blir lika förbluffad varje gång alla ungdomssajter dras över en kam. Det är långt ifrån sanningen, men det beror på att kunskapen om Internet fortfarande är skrämmande låg bland allmänheten, och därför måste beskrivningar förenklas för att poängen ska gå fram. Som förälder får du dock inte gå i den fällan, du har ett större ansvar än så.

Ställen där unga befinner sig har i alla tider varit föremål för kriminellas intressen. Det gäller ungdomsgårdar, gymnastikhallar, till och med förskolor och dagis. Ungdomsgårdarna på nätet är tyvärr inga undantag, varför skulle de vara det? Lösningen är inte att stänga dem, lika lite som stängda ungdomsgårdar i kommunerna bidragit till en lugnare tillvaro i centrum, utan vi måste se till att det finns upparbetade säkerhetsrutiner, samarbeten med polis och hjälporganisationer och beredskap för att hantera de problem som dyker upp på dessa ställen. Det är därför det är så viktigt att sajterna har ordentliga och fungerande säkerhetsavdelningar.

Så här kan du reda på hur det egentligen ligger till med säkerheten på nätet: Ta kontakt med sajterna! Du och dina grannar kan dela upp er, kontakta en sajt var. Be att få ta del av deras säkerhetspolicy och förhör dig om hur de arbetar. Ni kommer att bli förvånade över hur tunt det ser ut på de flesta fronter. Det första ni kommer märka är att få sajter överhuvudtaget kommer att svara då ni hör av er, och det är ingen slump. En del stora sajter ägs och drivs nämligen av ljusskygga typer som inte ens polisen lyckas få tag i. Det andra ni kommer upptäcka är att förvånansvärt få har några som helst säkerhetssystem att tala om. Det är skrämmande!

Lika skrämmande är det att inte heller skolan lärt sig sålla agnarna från vetet. Idag spärrar många skolor Lunarstorm för eleverna, men tillåter andra ungdomssajter helt utan urskiljning. Det är som att prata trafiksäkerhet och det första man gör är att förbjuda Volvo. Logiskt, eller hur?

Detta ska du kräva av ditt barns skola:

* De måste inventera vilka sajter som idag tillåts på skolans datorer, göra en grundlig säkerhetsgenomlysning av dem och därefter ta beslut om vilka som ska få finnas kvar. Har de säkerhetsavdelningar och rutiner som motsvarar besökarantalet?

* De måste kräva identifiering av eleverna varje gång de loggar in på en skoldator. Ni skulle bli förvånade om ni visste hur många ärenden sajternas säkerhetsavdelningar idag hanterar till följd av att eleverna anonymt kan använda skolornas datorer. Eleverna vet att det bara går att spåra övertramp till datorn de sitter vid och inte till personen bakom, och därför klarar de sig undan repressalier.

* Att de låter eleverna ta över delar av datorundervisningen. Vi måste acceptera att vi för första gången i världshistorien står inför en situation där de unga kan något mycket bättre än vi vuxna. De borde därför få ansvaret att utbilda lärare och skolledare i datorkunskap och Internet, mot att lärarna i gengäld lärde ut etik, beteende och aktsamhet.

Sist men inte minst: Göran, Berit, Leif och ni andra i regeringen, ni känner säkert att situationen håller på att bli ohållbar. Det ena Internetrelaterade problemet avlöser det andra och nu sprider sig rädslan och moralpaniken i samhället. Det är allvarligt, för både ni och jag vet att nätet egentligen är en fantastisk del av samhället, men idag fokuseras allt kring det negativa. Ni måste inse att ert ansvar för landets medborgare inte upphör då de vistas på Internet. Misstron ökar varje dag och ni måste omedelbart – innan semestrarna – samla alla starka krafter och seriösa nätaktörer och säkra att vi alla spelar efter samma partitur. För de problem vi ser på nätet är samhällsproblem, och de kan inte enskilda sajter eller branschorganisationer lösa själva, det krävs en gemensam och kraftfull samling kring frågorna ledd av regeringen. Det borde inte krävas en nätets Tsunami för att väckarklockorna ska ringa och arbetet komma igång på allvar. Det vore tragiskt.

Johan Forsberg, informationschef Lunarstorm”

Kommentar:
Jag ser det som att denna artikel har två huvudsyften. Dels att få de skolor som blockar Lunarstorm att sluta med det och dels att rentvå dem själva från allt de alltid är huvudskurk till.

Men inte bara rentvå, utan också att marknadsföra dem som en säker site. Vad de glömmer att nämna är att Lunarstorm numera drivs av multinationella storbolag och att deras främsta mål är att tjäna pengar på barnen och att få dem att köpa deras produkter.

Som förälder skulle jag mycket hellre se att mina barn använde en alldeles ”osäker” site där skumma män i uniformer följer varje steg ungarna tar, våldför sig på dem och ägnar sig åt ”farligt ruffel- och båg”. För värre än att man ska luras att betala för att kunna göra något alls, och trots det få massa reklam och annat inmatat hela tiden, kan det inte bli.

På andra ställen på internet betalar man för att slippa reklam, till exempel när man köper webbutrymme istället för att använda passagens eller geocities gratistjänster. Men på Lunarstorm betalar man för att få umgås så mycket som möjligt med reklamen.

Vad skulle det ge om massa föräldrar började springa runt i skolorna och tala om vad som ska blockas och inte? Det finns ändå vägar runt allt. Det enda det eventuellt skulle ge är att någon skola någonstans börjar tro att lunarstorm är ett bra ställe och slutar blockera dem. Skolan kommer ha glömt att de urspungligen blockade Lunarstorm för att det var något som inte hörde till skolundervisningen och plötsligt tro att de gjorde det för att det var ett så farligt ställe. Genom att tala om för folk hur de har tänkt kan man få dem att tro att de har tänkt något de aldrig tänkt.

Om jag hade haft barn skulle jag istället för att lära dem att använda ”säkra” sidor lärt dem att tänka själva och på så sätt lära dem att avgöra vad som är farligt. Vad spelar det för roll om en sida är ”säker” när säkerheten ändå aldrig är garanterad? Det är så många gånger bättre att få lära sig att bedömma människor, platser och situationer efter eget förnuft.

Det första jag ska lära mina ungar är att aldrig lita på någon som är ute efter att tjäna pengar. Lunarstorm till exempel.
__________________________________

Man kan ju inte annat än hålla med. Speciellt roligt var meningen om att skolan “…måste inventera vilka sajter som idag tillåts på skolans datorer, göra en grundlig säkerhetsgenomlysning av dem och därefter ta beslut om vilka som ska få finnas kvar.” Ja, jag tycker att alla skolor ska anställa 50 nätverkstekniker som inte gör annat än att kollar hur säkra internetsajter är tills de kommit igenom hela nätet! Haha!