Yrvaket läser jag om att det tydligen svänger om kanonerna runt ACTA-förhandlingarna (jag hann inte läsa något alls igår, känns det som). Det är bra. Jag har tidigare bloggat om varför man ska akta sig för ACTA, och det gäller fortfarande. Det är inte avtalet i sig som är dåligt, utan vad som beslutas.

För att förhindra att sådana dumheter som exempelvis “Three strikes” (du blir avstängd från Internet om du blir anklagad för fildelning tre gånger) förhandlas fram kräver parlamentet full insyn i förhandlingarna och att sådant som strider mot parlamentets tidigare beslut inte får förekomma.

Detta är viktigt inte bara för PP/Gröna och PPE/ECR, som från början lade fram varsin resolution, utan nu har en gemensam resolution nåtts över partigrupperna och lämnats in.

Ur resolutionen:

10. Considers that in order to respect fundamental rights such as freedom of expression and the right to privacy, with full respect for subsidiarity, the proposed Agreement must refrain from imposing any so called “three strikes” procedures, in full respect of the decision of Parliament on article 1.1b in the (amending) Directive 2009/140/EC that calls to insert a new para 3 a to article 1 Directive 2002/21/EC on the matter of  “three strikes”

Rick Falkvinge skriver:

Och via Hax och Christian får jag precis nyheten att texten till resolutionen nu är postad. Det är starka kanoner så att det svänger om det! Parlamentet sätter ner foten om att de inte tar skit av den här sorten över huvud taget, och kräver både öppenhet, insyn och att vissa element (avstängningar från Internet, gränsgenomsökning av handväskor efter kopierade skor) inte får förekomma.

EDIT: SvD verkar dock ha missat vilka som var delaktiga i drivandet av resolutionen (tips från Skype).